Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга

«Я сіла з дитиною у ванній, обняла її й трусилася»

переглядів: 674

Ользі було 12 років, коли в її життя увірвалася війна. Довелося швидко подорослішати, навчитися ховатися й відраховувати час після прильоту снарядів. Але досі в її душі страх і незахищеність – наслідки перенесеного стресу.

Війна почалася для мене у 2014 році. Першими були території Краматорська й Слов’янська, потім почалося в Донецьку. Чесно кажучи, стільки років пройшло, я вже погано пам’ятаю, була ще маленькою.

Пам’ятаю, для мене перші події – коли до нас у Донецьк приїжджали друзі зі Слов’янська й розповідали, що вони спали під дверима з речами, тому що боялися, що їх уб’ють. Це для мене був перший дзвіночок: що щось не так. Мені тоді було 12 років, на мене вплинули розповіді маминих знайомих зі Слов’янська.

Що все змінилося, я зрозуміла, коли події почали відбуватися вже в нашому місті, в Донецьку, місяців за три-чотири.

Довелося побачити й воєнні дії, і їх наслідки. Я точно знаю, що в нашому районі ставили установки, артилерія стріляла. Ти йдеш по хліб і бачиш – стоїть купа танків, гармат. Ти ніколи не забудеш свист, коли летять снаряди. І купа озброєних людей.

Мені батьки говорили, щоб я не висовувалася, не гуляла часто вулицею, в парки не ходила. Великих скупчень народу я й зараз боюся. У 2015 році я потрапила під один з обстрілів, і сама вже зрозуміла, що потрібно робити, а що не потрібно. Ти сидиш і автоматично підраховуєш певну кількість часу, щоб можна було піднятися, коли осколки впадуть. Це само собою.

Під обстріл я потрапляла шість разів. Найперший, яскравий, коли була вдома, батьки пішли, а мій старший брат приніс мені дитину, якій на той час було три роки, щоб я з ним посиділа. Почався обстріл, влучило в сусідній будинок. Я взяла ковдру, сіла з дитиною у ванній, обняла її й трусилася. Дитина плакала, не розуміла, що відбувається. Я і сама не розуміла. Відрахувала час, встала, вийшла на вулицю. Тріснули вікна, я підійшла до вікна, побачила, що в сусідній будинок влучив снаряд. Хвилин за 15-20 прийшов брат, забрав дитину й пішов. Я залишилася сама наодинці зі своїми думками, сусіди пішли. Із цієї миті мені стало більш-менш однаково, що відбувається.

Із 2016-го чи 2017 році на Новотроїцькому блокпосту автобус з’їхав на узбіччя й підірвався на мінах. Я була від нього на відстані 10-15 машин.

Бувало, в нас по два тижні не було води, а коли була, мала трупний запах або запах тини до того мерзенний, що її не тільки пити, але й купатися в ній було страшно. Світла теж часто не було у 2015 році, коли були обстріли. Газ, якщо вмикали на день-два, то можна було жити.

Я намагалася забути те, що сталося у 2015 році. Не хочу зараз копирсатися в пам’яті. Для мене, людини з Донецька, війна зараз – політика, гроші, блокпости, образа. Образа – тому що нічого зробити не змогли. У людей реально був шанс все це розрулити, а вийшло, як вийшло.

Повертатися не збираюся. Якщо життя дало такий поштовх, що потрібно звідти виїхати, треба кудись далі рухатися.

Зараз тут, де я живу, ніби все нормально. Але є незахищеність якась. По-моєму, переселенці, які пережили такі події, обстріли, чули хоча б, як це відбувається, мене зрозуміють. Коли летить літак або вертоліт, смикаєшся, якийсь гучний звук – смикаєшся. Я живу в гуртожитку; якщо голосно грюкнуть двері, я зразу пригинаюся, бо страшно. Це — психологічний момент. Мені здається, все це вилікує лише час.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2015 2017 Текст Історії мирних діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій