Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лідія Мединська

"Я просив, щоб берегла себе. Щоб обов’язково вижила…"

переглядів: 243

56-річна Лідія Мединська загинула в Ізюмі 9 березня 2022 року. Вона – одна з майже півсотні жертв російського обстрілу будинку на Першотравневій, 2. Люди ховалися в підвалі, коли в п’ятиповерхівку влучила ворожа зброя. Під завалами разом із Лідією загинув її цивільний чоловік та його матір.

Я просив, щоб берегла себе. Щоб обов’язково вижила…

Лідія прийшла на Першотравневу ховатися від обстрілів разом із коханим чоловіком, який жив у цьому будинку. Перші дні бомбардувань Ізюма вони з Сергієм ховалися в будинку його мами, але звідти довелося тікати, бо вночі снаряд розбив частину дому. До оселі на Першотравневій ішли, коли на вулицях були перестрілки. Під одну з таких жінка потрапила і дивом не була поранена. Про це Лідія ще змогла розповісти сину. Він згадує, що чув звуки пострілів, коли розмовляли по телефону.

6-го березня Лідія з сином Олександром змогли зідзвонитися востаннє: «Сказала, де вона. Говорила, що в них перебої зі світлом і зв’язком. А я просив, щоб берегла себе. Щоб обов’язково вижила…»

Лідія Мединська закінчила Харківський медуніверситет, працювала акушеркою-гінекологинею. Її поважали колеги, а майбутні мами часто записувались на пологи саме до неї. «Пам’ятаю Лідію, 10 років тому я народжувала в неї. Дякую за її добрі руки!», – сказала одна з породіль. Під час обстрілів Ізюма, коли в укритті комусь із людей потрібна була медична допомога, зверталися також до Лідії.

Рідні говорять, що Лідія дуже любила танці й піші прогулянки. Їй подобалося годинами ходити в лісі, бути на природі.

У десятих числах березня син Лідії Олександр уперше побачив фото розбитого будинку на Першотравневій, 2. До останнього сподівався, що мама ховалася в підвалі вцілілого під’їзду, адже саме там жив її чоловік. Однак за місяць, коли почали діставати тіла, Лідію ідентифікували, спочатку – за яскравою курткою, а потім і за документами в сумці. Опізнав Лідію тесть Олександра. Він під обстрілами щодня приходив до руїн і допоміг ідентифікувати майже 40 людей, які загинула на Першотравневій, 2.

У Лідії залишився син і маленька онука.

Джерело: платформа пам’яті “Меморіал” https://www.victims.memorial/

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ізюм 2022 Текст Історії мирних жінки обстріли безпека та життєзабезпечення перший день війни Соцмережі окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій