Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олег Перетяка

«Я зрозумів, що не потрібно засмучуватися через втрачене»

переглядів: 722

Виїжджаючи в червні 2014-го з рідного Луганська, журналіст вважав, що незабаром повернеться додому. З того часу сім років живе в Києві. Уже перебуваючи на пенсії, він переосмислив життєві цінності. Тепер більше часу проводить із родиною та займається саморозвитком.

Уранці 2 червня 2014 року розпочався обстріл прикордонної застави та прикордонного загону, який знаходиться в південних кварталах Луганська. А вже в середині дня літак обстріляв Луганську обласну адміністрацію, де загинуло кілька людей. У ці ж дні обстріляли мою батьківщину – Станицю Луганську, там теж загинули люди.

У червні 2014 року я виїхав, думав, що буде відпустка, після якої повернуся. Але відтоді більше не був на батьківщині. Коли я виїхав до Києва, у Станиці Луганській залишилася мама-інвалід і дружина. Мама не хотіла їхати, бо там город, житло, а дружина її доглядала. Але після того, як Станицю обстріляли, загинув мій однокласник і сусіди, вони зрозуміли, що залишатися в зоні воєнного конфлікту неможливо. Довелося терміново шукати можливість їх вивезти.

Це була проблема, тому що під обстрілом звичайними дорогами було неможливо проїхати. Тому путівцями діставалися зі Станиці до Харкова, а потім до Києва. Для мене це виявився найбільш пам’ятний момент, коли я практично не знав, що відбувається з моїми родичами, не було нормального зв’язку.

І як важко ми всі це долали, просто не передати.

На мирній території я зіткнувся з проблемою безгрошів’я. Банк, у якому я зберігав свої заощадження, закривався, довелося буквально вибивати те, що вдалося накопичити за довгі роки. Іншою проблемою став пошук житла. Ми за цей час шість чи сім разів змінили житло з різних причин. Складно жити не в себе вдома, коли на тебе чиновники дивляться, як на вошу, не хочуть слухати.

Але за сім років я вже трошки заспокоївся. А після 60-ти зі мною сталася велика зміна. До цього я був активною людиною, громадським діячем, журналістом. А потім відбулася переоцінка світогляду й життєвої позиції. Я повернувся обличчям до сім’ї, до свого здоров’я, звернув увагу на саморозвиток.

Займаюся спортом, багато ходжу, плаваю, займаюся кіберспортом. Багато граней життя відкрилися мені на пенсії. Я зрозумів, що не потрібно сумувати за втраченим, триматися за барахло, яке ми намагаємося купити. Потрібно жити не старими проблемами й переживаннями, а тим життям, яке зараз нас оточує. Жити майбутнім, розвитком своїм, своїх дітей і своєї країни.

Хочу, щоб Україна повернулася на рейки нормального, цивілізованого життя. Щоб наша країна займала гідне місце у світі, і ми могли пишатися своєю батьківщиною.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луганськ 2014 Текст Історії мирних чоловіки 2014 переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій