Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Мирослав Семенович Заяць

«Я поховав дружину під домом»

переглядів: 156

Дім Мирослава Семеновича в Маріуполі розбомбили, дружина загинула від наслідків переохолодження, бо не було ні медичної допомоги, ні ліків 

Я жив у Маріуполі, працював, будував Маріуполь 30 років : школи будував, потім пішов працювати в Маріупольський торговий порт, потім - на пенсію. І почалась війна 2014 року. Тоді звільнили Маріуполь, а в 2022 році знову пішли - окупували моє місто, розбили все. 

Найважче було, коли в Маріуполі стріляли, люди були під завалами, трупи на дорозі лежали - страшно було. Ні світла, ні води, ні газу - нічого не було, готували на кострі на вулиці. Сусіди пішли по воду, і їх убило вибухом. 

Було дуже страшно в Маріуполі, багато домів розбомбили. Ми жили по проспекту Металургів - там майже всі дома побили. І наш дім також розбили. 

Дружина загинула, я її там в Маріуполі похоронив прямо під домом. Вона також ховалася в підвалі, заболіла - її сильно трусило. А лікарів не було.

Я спочатку виїхав в з Маріуполя на машині. На блокпостах перевіряли документи. Заїхали в село, там два тижні жили. А потім приїхали волонтери і забрали нас – всього 12 чоловік. Виїжджали через Василівку: там стояли четверо діб, в Бердянську ночували в церкві якійсь, потім приїхали в Запоріжжя. Там нас зустріли добре, потім ми поїхали в Дніпро. Але там також літає, тому ми поїхали в Тернопіль. Донька виїхала туди раніше з онуками, зараз живемо разом на орендованій квартирі. 

Зараз нам допомагає Фонд Ріната Ахметова. Дай Бог йому здоров’я, молодець, допомагає.

Я кожен день чекаю, щоб скоріше все закінчилося. Хочу повернутися яв Маріуполь, хоча він і розбитий, але думаю, що все відбудують.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій