Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тамара Чигрина

«Я мостом бігла, а тут усе вибухало»

переглядів: 962

Я живу в селі Черненко вже років 30. Коли почалася війна 2014 року, тут поставили блокпост. Спочатку сильних обстрілів не було. Звідкись стріляли, і в нас над головами свистіло. Ми, звичайно, не зовсім розуміли тоді всієї небезпеки.

Я мостом бігла, а тут усе вибухало

Потім через кілька місяців почалися обстріли щодня вночі й удень. Ми не встигали з підвалу в підвал лазити. Я поїхала в Орлівське по кукурудзу – а тут дим. Водій злякався і не став їхати. Я мостом бігла, тут усе вибухало. Будинки горять. Скрізь диму повно. Я злякалася, звичайно. У мене тоді було таке нервове потрясіння.

Я мостом бігла, а тут усе вибухало

 У нас цього дня двох биків осколками побило, 20 індиків, кури, гуси. Чоловік приїхав, стоїть, заливає солярку… І тут почався обстріл. І осколок пролетів, кишеню зачепив! Як він не влучив у нього, не знаю. Вони попадали на землю – чоловік і ще одна людина. Осколки летіли.

 У сусіда вибухнув снаряд. Стіна вивалилася – і осколки сюди полетіли. Будинок весь в уламках. Зараз там шпаки роблять гнізда. На другому поверсі дірка. У городі за трубою дві ями величезні були.

Я мостом бігла, а тут усе вибухало

2015 року прямо в сарай влучив снаряд. Сіна згоріло тонн 30. За сінником теж скирта стояла. Усе погоріло. Кури погоріли. Ми сиділи в підвалі, коли почався обстріл. Потім вибух – і чую: трісь-трісь. Я кажу: «Сіно горить». Хотіла відразу вийти, мене не пустили. Солдати прийшли, допомогли. Тут блокпост стояв. Побачили, що горю. Я засмучуюсь, коли розповідаю.

 І ще 2014 року на полі або снаряд, або міна були. Я не знаю що. Вибухнула корова. Побігли корови посадкою – і вибухнула корова. Такий збиток! Страшний збиток.

 Спасибі Рінату Ахметову, він допомагає. Пайки дуже добрі, і олія, і борошно. Він молодець. Спасибі йому за це. У людей грошей немає. Операція – до нього звертаються, він допомагає.

Я чекаю, коли закінчиться війна. Для мене зараз це найголовніше. Усе припинилося у зв'язку з цією війною. Хочеться, щоб усе нормалізувалося, щоб усе стало на свої місця.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Черненко 2014 Текст Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій