Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Володимир Володимирович Сидоренко

«Я ненавиджу все, що пов'язане з росією»

переглядів: 211

Я народився і прожив усе своє життя до 32 років у Маріуполі. Виїхав звідти 15 березня 2022 року, коли відкрили перший зелений коридор. В перший день війни я навіть приїхав на роботу, тому що не вірив у те, що у XXI столітті можуть розпочатися бойові дії. Я був впевнений, що адекватні люди так не роблять. Я працював на заводі «Азовелектросталь», нас усіх зібрали, сказали, що розпочалася війна, і відпустили додому.

Найскладнішим для мене виявилось врятувати життя своїх дітей. У мене їх двоє – семи і двох років. У нас уже закінчувалася їжа, я не знав, що робити. Я не міг пояснити дітям, чому немає їжі і чому тато не може її дістати.

Ми весь час просиділи в підвалі. В якийсь момент зрозуміли, що якщо не виїдемо, ми помремо.

Коли відключили газ, ми готували їжу на вогнищі. Та рашисти постійно запускали з Мангуша снаряди. Один із них потрапив у багатоповерхівку поряд. Коли летить снаряд, то чути свист. Коли я його почув, то забіг за торець будинку і присів. Він впав біля під'їзду якраз там, де люди готували їжу.

Я бачив смерть, я бачив кров. Люди були посічені уламками, були такі, які горіли. Але атака продовжувалася. Наступний снаряд влучив у школу. Мене врятувало тільки те, що вона була у низині і мене не посікло уламками.

Поруч був хлопець з двома дівчатами. У однієї був шок, вона взагалі не розуміла, що вона робить, хлопець затягнув її у під'їзд. А інша побігла у бік школи, потім я побачив як її тіло чимось накрили, у її грудях зяяла дірка.

Ми з братом намагалися допомагати людям. Було багато поранених. Був один чоловік, якому перебили ногу, вона просто висіла на шкірі. Він був непритомний. Зв'язку не було ніякого, тому ми зупинили наших військових і вони по рації викликали швидку допомогу. Не знаю, врятували його чи ні.

У моїх дітей жахливий стрес. Молодшій два роки. Коли вона чує сигнал повітряної тривоги, вона біжить, в істериці ховається, кричить: «Тату, бомба!»

Для нас не були такі страшні постріли з «Градів» чи «Смерчів», найжахливіше – авіабомби. Якщо вона поряд з тобою падає, врятуватися неможливо. Навіть підвал не врятує, якщо така бомба влучає у дев'ятиповерхівку.

Уламками побило дах і шибки нашого дому, інший снаряд прилетів прямо в будинок нашої сусідки через дорогу. Вона була вагітна, їй перебило ноги, і вона з такими травмами народжувала дитину.

15 березня сусіди сказали, що нібито відкрився якийсь коридор, і всі їдуть. Ми ризикнули і поїхали разом з усіма.

Виїжджала неймовірно довга колона. Ми їхали навмання. Дорогою бачили танки, згорілі машини на узбіччі. Мабуть, вони на міни наїжджали - місто було заміноване.

Ця дорога не завжди була відкрита. Нам просто пощастило. Виїхали ми до Бердянська. Там тиждень пересиділи у холодній квартирі, яку нам запропонували родичі, щоб трохи перепочити. Зранку ходили брати безкоштовний хліб. На руки давали одну хлібину. І один раз на день в їдальні можна було безкоштовно поїсти.

Потім поїхали на Запоріжжя «дорогою життя». Ми проїхали майже всі блокпости, останній був у Василівці. Рашисти не хотіли нас пропускати. Треба було їхати в командний пункт і домовлятися. Добре, що номер нашої машини потрапив у список автівок, які пропускали. Бензину не було. Залишалося трохи доїхати до Запоріжжя. Це було 23 березня.

У Запоріжжі ми сіли на евакуаційний потяг до Львова. Дружина з дітьми поїхала за кордон. А я залишився у Львові, жив у школі. Пішов у військкомат, там була велика черга. Я місяць не міг туди потрапити, були величезні списки. Після того я поїхав до Ужгорода. Я живу з родичами з Маріуполя, вони квартиру винаймають. Я знайшов тут роботу і став на облік у військкоматі.

Моя родина повернулась. Я записав старшу дитину до школи. І з першого вересня 2022 року вона пішла до першого класу. Нам дуже допомагає фонд ЯМаріуполь: нам дали подушки, ковдри, навіть обігрівач.

У перші дні війни я побачив як наші військові прийняли бій за Маріуполь, ніхто нікуди не тікав, тому я своїй дружині і дітям сказав: «Щоб там не сталося, більше російською я розмовляти не буду». Я ненавиджу все, що пов'язане з росією. Вони намагалися вбити мене і моїх дітей.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я харчування дітей житло непродовольчі товари робота сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими Біженці окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій