Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лариса

«Я не раз потрапляла під обстріли»

переглядів: 536

Війна - це горе і поламані долі. Я за родом своєї діяльності їздила через блокпости в 2014 - на початку 2015-го. Коли була в машині або мікроавтобусі, не раз потрапляла під обстріли, бачила, як летіли міни. Я не розуміла, що робити.

Якось ми стояли на блокпості. Солдати сховалися в окопи. Не пропускали нас і всю колону з автобусів. Коли почався обстріл, мій водій сказав: «Ларисо, коли я тобі скажу падати, то падай під той камінь і не переживай, забруднишся чи ні». Тоді я вже зрозуміла, що це серйозний обстріл. Солдати нам махнули - проїжджайте. Ми поїхали дуже швидко. Це були дуже яскраві події.

Постійно з сім'єю ми говорили про безпеку, щоб хлопці берегли себе. Складали речі в «тривожну валізку», щоб все завжди було під рукою. [Говорили] Що не можна виходити на вулицю, коли йде обстріл, краще сидіти в підвалах. З мого оточення люди мені не вірили, думали, що як почалося, так і відкотиться, все закінчиться дуже швидко.

Мені довелося переїхати в Сєвєродонецьк разом з підприємством. Спочатку я працювала на підконтрольній території по два-три тижні, потім їхала додому в Ровеньки. У мене був роз'їзний характер роботи. Потім нам сказали, що фірма перебазується і змінює реєстрацію на Сєвєродонецьк.

Я дуже багато їздила через лінію розмежування в якийсь період роботи. Це хочеться стерти з пам'яті. Іноді черги були кілометрові. Стояти в цих чергах було принизливо і гидко, бачити, настільки люди дичавіють і виявляють тваринні інстинкти.

Я покинула рідну домівку. Для мене це найбільша і найнеприємніша зміна в житті. На жаль або на щастя, я хочу додому. Незважаючи на те, що пройшло вже сім років, я хочу повернутися. Там моя батьківщина, там могили моїх батьків. Там мої родичі і взагалі там Україна. Я не хочу віддавати цю територію.

У мене на тому боці залишився бізнес досить стійкий, будинок. Все у мене було. Тут, на жаль, у мене все не так і в плані купівлі житла, і у формуванні свого місця в житті. Поки це тільки робота, але, чесно кажучи, я вже вигоріла. Моя робота вдало складається, але я не знаю, чи хочу я залишитися в Сєвєродонецьку. Мої діти зараз в Києві.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ровеньки 2014 2015 2021 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 переїзд безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій