Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ганна

«Я не думала, що колись побачу танки»

переглядів: 628

Там, де маленька Ганя збирала квіти, зараз мінне поле. Лісовими стежками їздить військова техніка. Родичі та друзі виїхали. І життя Гані склалося поки не так, як мріялося.

Війна для мене – щось незвичайне, надзвичайне. Те, що мене здивувало й навіть трохи похитнуло психіку, коли в такому юному віці я бачила, як під вікнами проїжджають танки.

У нас в селищі танки їздили постійно й попсували дороги. Вони їздили навіть по стежці, де ледве одна людина поміститься. Обстріли були. Я живу в нижній частині селища, а обстріли були у верхній. Людям вибивало вікна. Вночі чуєш цей шум і розумієш, що десь стріляють. Було страшно: раптом і до нас у вікно прилетить якийсь снаряд або осколок?

У нас поле замінували. Влітку з друзями ми там польові квіти збирали, а зараз там вже не пройдеш, тому що можуть бути міни.

Наше селище трохи зачіпляло обстрілами, переважно всі снаряди літали через нього. І танки проїжджали повз, їм було зручно. Раніше я не думала, що колись наживо побачу танки.

Коли в Донецьку почалися бойові дії, у мене там у лікарні лежав дідусь з онкологічним захворюванням. Бабуся була з ним поруч, доглядала за ним. Рак легенів у нього був. Коли вони лежать в палаті... Він себе і так дуже погано почував після декількох операцій, а тут ще прилітають снаряди у вікна. Коли скло виявилися повністю розбитим, його просто перевели в сусідню палату.

Дуже багато розмов у той час було лише про те, що буде далі, куди бігти. Ми з батьками про всяк випадок склали сумки й думали, що якщо почнеться, то беремо квитки кудись і їдемо. Виїхали родичі та друзі. Нам так не хотілося з ними розлучатися. Було страшно і нам тут залишатися, але тоді в нас не було можливості кудись поїхати.

Усі ці неприємні спогади та знання, які не хотілося б знати. Постійно я чую новини, що може щось статися, що можуть поновитися активні бойові дії. Ходиш і боїшся.

Моя сім’я стала для мене найважливішою справою в житті. Раніше так не цінувала. Думала, ось би швидше виїхати на навчання, гуляти, щоб мама не тримала, а зараз, навпаки, хочеться постійно туди повертатися, щоб побачити свій будинок.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донське 2014 2015 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій