Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Андріївна Немикіна

«Я навчилася цінувати життя»

переглядів: 1004

Війна почалася з того, що телевізори розповідали про війну. Але ми усвідомили це, напевно, у 2015 році. У 2014 році був Слов’янськ, Краматорськ, але в Луганськ ще не доходило. Ми розуміли, що щось відбувається не так, що бойова техніка. Але ми не розуміли, що відбувається і для чого, ніхто не вірив, що можлива війна.

У 2015 році місто Щастя було окуповане «ЛНР». Коли там почалися бої, мені з маленькою дитиною довелося виїхати до бабусі, тому що було небезпечно, страшно. Відбувалися обстріли, руйнувалися будівлі. У нас зруйнований супермаркет і є дуже багато будівель, коли прилітало у квартири.

Напевно, найголовніше та страшне з того, що змінилося – виїхало дуже багато людей. Тоді місто вимирало. Напевно, якби не Луганська ГРЕС і наш завод, то людей там би не залишилося. Дуже шкода, коли гинули мирні люди й солдати. Це сумно. Я розуміла, що в мене росте син, йому доведеться служити, і це дуже страшно. Руйнувалися будинки. Було страшно дуже-дуже.

Звичайно, я планую повертатися додому, коли все закінчиться. Це моє улюблене місто, я там виросла. Хотілося б, щоб моя дитина там виросла, там більше можливостей, ніж у селищі Велика Чернігівка.

Стало дуже складно пересуватися. У мене під час війни помер чоловік, він був цивільним чоловіком. Його зачепило осколком, він не брав участі в жодних воєнних діях. Цивільний чоловік, батько дитини... Через його загибель у мене була травма. Так вийшло, що він поїхав до батьків на територію «ЛНР».

Я шість років не можу поїхати до нього на могилу, тому що важко з пропуском, дитину не потягнеш. І фінансове становище теж дуже впливає. Раніше в мене була робота, була можливість поїхати. Зараз вибору роботи немає. Люди перебиваються, як можуть, якимись заробітками. У 2016 році я отримувала допомогу від Фонду Ріната Ахметова. У Щасті видавалася також якась закордонна фінансова допомога – дві тисячі гривень для дитини.

Досі не відчуваю себе в безпеці. Мені здається, кожен день боїшся. Живемо, як на пороховій бочці.

Коли живеш сам, не боїшся нічого. Але коли в тебе є дитина, хвилюєшся, що трапиться, якщо тебе раптом не стане. Це найголовніший страх.

Я навчилася цінувати життя. Я вдячна долі за кожен прожитий день. Мені дуже шкода людей, які загинули. Дітей, які через війну не бачили дитинства, не бачать сонця. Я переосмислила життя. Почала більше цінувати й поважати близьких, які поруч, і стала більше любити свою країну. Зрозуміла, що ми живемо заради мирного неба, і щоб діти мирно ходили до школи, щоб ми могли ходити в магазин або на прогулянку.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Щастя 2014 2015 2016 2021 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 2016 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій