Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анатолій Вікторович Дубаков

«Я думав, що то ворони, а воно – авіабомби»

переглядів: 12

Анатолій Вікторович із дружиною виїжджали, коли Дергачі були під обстрілами. Як тільки стало спокійніше, його потягло додому: наводити лад, перекривати пошкоджений будинок

24 лютого мені потрібно було заступати на зміну, а мене розбудила дружина і сказала, що війна. Я виїжджав на зміну і зрозумів, що Чугуївський аеродром обстріляли. Стояв великий стовп диму і в нас почало гуркотіти. 

Пізніше якось, пам’ятаю, що надворі було похмуро, почув звук літака і побачив такі точки чорні. Я думав, що то ворони, а воно - авіабомби. Вони потім більшими стають. У нас на розі фабрика «Папа Карло», там двері робили. Там як почали вони розриватись, мабуть, штуки три. Горіло всю ніч. Там же дерево, лаки, фарби. А потім, десь 11 березня, росіяни розбили трансформатор і газову трубу. 

Будинок наш був пошкоджений. Але нам допоміг грошима якийсь фонд і ми змогли перекрити дах. У сусіда поряд на будівлях розбиті дахи. Далі будинок вигорів вщент. І такий не один - штуки три. 

У наше ПТУ прилетіла ракета – на місці загинула наша кума, вона була ровесницею моєї дружини. А хлопців скільки наших загинуло, наших односельчан… А що робити? Війна. 

12 березня ми вже виїжджали до Світловодська. Я потім повернувся десь у кінці травня, то тут ще трохи було гаряче. А дружина вже ближче до осені повернулась. 

Нас добре зустрічали у Світловодську, там люди хороші, але дім є дім. Ми як виїжджали, то майже нічого з собою не взяли: документи та трохи речей, бо нас у машині четверо. Люди там добре віднеслись: і речами допомагали, і видавали допомогу якісь фонди.

Наші хлопці герої - не дали рашистам довго перебувати поряд. Вони нас обстрілювали, а дійти сюди не змогли.  На горі поклали цілу їхню колону. Ми ж чули, що десь стріляють і йде бій, а сюди їх не пустили. Хлопці молодці. 

Мене сильно потягло додому. та й будинок без нагляду неможна залишати. Я приїхав, а дах розбитий. Де залізом, де брезентом полатав, потім приїхав фонд, все зафіксували і виділили грошову допомогу.  

Звичайно, хочеться, щоб війна закінчилась нашою перемогою. Мені вже залишилось небагато, дожити б у спокої. Хотілось би їздити з онуком на рибалку - так ніде не підеш, бо все заміновано. Хочеться миру.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дергачі 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій