Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юлія Ігорівна Бобришева

«Я досі не вірю, що наш будинок зруйновано і життя змінилось назавжди»

переглядів: 126

Юлія виїхала з Маріуполя досить легко. Але потім, щоб повернутись в Україну їй довелось проїхати три країни.

Мені 32 роки. Моя сім’я – це мама, брат, мій чоловік і донька. Проживаємо зараз у Чернівцях.

Коли почалась війна, ми були вдома. Перше, що я зробила, – зателефонувала мамі. Вона ще спала з другої зміни і навіть не чула, обстрілів. Вона жила в Лівобережному районі біля Таганрозької траси в будинку, який будували ще мої бабуся з дідусем.

Потім у маминому районі вимкнули світло і вона переїхала до нас на Сєченова. А потім щоб не загубитись і бути разом ми всі переїхали на лівий берег до мого двоюрідного брата з тіткою. 

Під час окупації найбільшою проблемою була відсутність води - її було дуже важко знайти. Хлопці бігали під обстрілами. Баклажки з водою тягали, спустошували пожежні колодязі. Вода була іржава, ми її пропускали через фільтр декілька разів. Фільтр самі робили з марлі, вати та активованого вугілля. Біля будинку брата був магазин. Його підірвали, якийсь снаряд влучив туди. Ми шукали там їжу. Витягли рис звідти, дуже багато його було. А от води було дуже мало.

Ну, і діти маленькі. Пояснити їм, що відбувається, було дуже складно. З нами була моя донька і племінниця - донька брата двоюрідного.

Всі ці події були шокуючими. Наш будинок зруйновано. Від нього навіть фундаменту не лишилося. Це, мабуть, найбільший шок для нас. І взагалі те, що почалась війна десь за межею розуміння. Майже рік минув, а я не можу усвідомити, що ми більше не будемо жити, як жили. 

Евакуація наша була швидкою. Прийшли російські солдати і сказали: «Ви просто зараз виїжджаєте, бо тут буде вогнева точка». І наша велика родина побігла під обстрілами. Нас привезли на якийсь завод. Там було дуже багато чеченців. Але нас ніхто не чіпав, ніхто нам не шкодив. А потім приїхала машина, вивезла – та і все. В Новоазовськ спочатку, потім нас возили туди-сюди, з одного міста в інше. Було Добропілля, потім ще щось, потім знову Новоазовськ – і так по колу. Потім на російську територію вивезли. А згодом ми вже через Литву, Естонію, Німеччину поверталися назад.

Ми зупинились у Чернівцях, тому що в’їжджали в Україну з Польщі і це місто було одним із найближчих до кордону. У Чернівцях не було прильотів. Ми тут уже знайшли роботу, працюємо.

Мені страшно й досі. Мама плаче досі. Найскладніше, напевно, їй. Вона залишилася без дому, без роботи, в яку вклала все своє життя. Це був комбінат імені Ілліча. Вона не допрацювала два роки до пенсії. Тепер у неї немає роботи, немає пенсії – немає нічого.

Хочеться, щоб війна скінчилась прямо сьогодні, але так не буде, на жаль.

Що буде далі – незрозуміло. Ми живемо одним днем і не маємо жодних планів.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода санітарія і гігієна харчування дітей житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій