Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Кожевнікова

"Вся родина була в квартирі, коли по будинку влучила авіабомба"

переглядів: 56

81-річна Валентина Кожевнікова загинула в Маріуполі проти ночі 20 березня 2022 року. У будинок, де перебувала пенсіонерка, влучила авіабомба. Поряд загинули її дочка, зять та двоє онучок. Під уламками цього житлового будинку назавжди залишилися 16 сусідів.

Вся родина була в квартирі, коли по будинку влучила авіабомба

Валентина Кожевнікова народилася та мешкала в Маріуполі. Її пригадують чуйною і гостинною людиною. Дуже любила готувати. За фахом була фельдшеркою, до пенсії працювала на «швидкій». Мріяла побачити правнуків.

«З 1972 по 2017 рік мама працювала на підстанції швидкої допомоги у Лівобережному районі. Світла, добра, дуже розумна. Все своє життя рятувала людей. Мала багато відзнак за працю. Народилася перед війною, тоді вижила, а під час цієї війни – ні», – розповів син Володимир.

До повномасштабного російського вторгнення в Україну Валентина жила в Центральному районі Маріуполя, у 23 мікрорайоні. Однак напередодні війни захворіла, мала гіпертонічний криз і опинилася в лікарні Лівобережного району.

До 13 березня жінка була там. Та обстріли сильнішали і частішали, стали дуже інтенсивні й пацієнтів відправили додому. Пані Валентина пішла до доньки Наталії Красильникової, яка мешкала на лівобережжі.

До 18 березня родичі ще спускалися в підвал, та потім Наталія отримала важке поранення стегна і не могла цього робити. Проти ночі 20 березня вся родина була в квартирі, коли по будинку влучила авіабомба.

«Мама ввечері 19 березня ще допомагала людям. Робила пораненій сусідці перев'язку. Сусідці пощастило вижити, саме завдяки їй я багато дізнався про останні години життя моєї матусі та сестри із сім'єю», – сказав Володимир.

Тіло Валентини Кожевнікової не ідентифікували. У неї залишилися син та невістка.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло сім'ї з двома і більше дітьми літні люди (60+) діти перший день війни Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій