Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Миколаївна Халілова

«Сиділи під обстрілами, під «Градами» з сестрою і п'ятирічною дитиною»

переглядів: 31

Дві жінки з хворою малою дитиною ледве вирвались з-під обстрілів Маріуполя, але на блокпості ДНРівці відібрали у них машину. Добре, що далі їм зустрічались чуйні небайдужі люди

Жили ми в Маріуполі, усе було добре, а потім почалася повномасштабна війна. Я живу на лівому березі міста. Поїхала до сестри, вона - біля порту. Слава Богу, виїхала з лівого берега. 

Сиділи під обстрілами, під «Градами»: я, моя сестра і п'ятирічна дитина. Не було їжі, води. Ми виходили шукати воду під обстрілами. Потім обстріляли наш дім, вибиті були вікна. Стало дуже холодно. Ми в куртках, шапках сиділи. 

Виживали. Тоді мій чоловік-прикордонник був у Волновасі. Я не знала, що з ним, а він не знав, що з нами. Було дуже важко. 16 березня моєї сестри батько нас вивіз у Мелекіне. 

Ми дивом виїхали під обстрілами до якогось знайомого. Це була найхолодніша ніч у моєму житті. Мала моя захворіла, у неї температура 39 трималася десь п'ять днів, дитина вже була як зомбі. 

Там був зв'язок. Я подзвонила чоловіку. Слава Богу, він був живий, усе було добре. Ми плакали з ним разом…

Нам хотілося виїхати на Львівщину, але в нас не вистачало пального. Змогли доїхати тільки до Юр'ївки. Там були такі черги! Я побачила знайомих, вони взяли нас із собою в Бердянськ. І на першому блокпості у Мангуші орки забрали в нас машину. 

З нами були діти. Моя ще й хвора. Ми залишилися просто в полі. Я ходила до їхнього головного, просила віддати машину, щоб доїхати до Бердянська, казала, що ми її там віддамо. І він мені відповів: «Мы восемь лет терпели, теперь ваша очередь. Так вам и надо». 

Нас інші люди взяли з собою. Вони з Харкова їхали в Маріуполь, шукали сестру, і нас у Бердянськ вивезли. Там шукали пальне три дні, а потім їхали до Запоріжжя одинадцять годин. Біля кожного села була купа блокпостів, постійно перевіряли документи, телефони, перевертали речі, питали, чому ми виїжджаємо.

Ми зупинилися в Запоріжжі в центрі для переселенців, у садочку. А вранці сіли на потяг та приїхали у Львів. І там на залізничному вокзалі зустріли дуже гарних людей, волонтерів із Канади. Чоловік хотів, щоб ми виїхали з країни, а я не погоджувалася. Але ці волонтери нам допомогли дуже. Ми з ними спочатку вибралися в Польщу, через три дні переїхали в Прагу, жили там. Ці волонтери за нас усе оплачували, нас годували. Ми там жили до липня. А потім мені подзвонив чоловік і сказав, що в нього ротація у Львів. Ми приїхали в це місто, орендуємо квартиру, ходимо в центр ЯМаріуполь. Дякуємо організаторам за таку поміч.  Дякую і Фонду Ріната Ахметова. 

Мені відразу було дуже важко. Чоловік побув у Львові з липня по вересень, а потім знову поїхав. І в мене була страшенна депресія! Я не вставала з ліжка, було важко, постійно крутилися думки, що немає будинку, що чоловік поїхав. Коли він був поряд, було легше. А потім я якось сама себе налаштувала, що все буде добре. Ми з дитиною ходили гуляти, приїжджали в центр ЯМаріуполь», там спілкувалися з людьми, і трохи легше стало. Але все одно ми вже не будемо такими, як раніше. Ніколи. Життєві цінності змінилися. Те, що раніше було важливим, тепер уже – ні.  

Раніше я дуже сумувала за Маріуполем. А зараз думаю: там стільки руйнувань, убивств, крові, сліз! І коли про це думаю, стає дуже сумно. Мені все одно, де ми будемо жити, аби тільки мирно, спокійно й тихо – у своїй країні. І щоб чоловік та дитина були зі мною.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій