Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександра Борушко

«Згадую фотосесію новонародженого на вулиці під час вибухів»

переглядів: 768

Я, як і багато переселенців, вимушено залишила рідну домівку у 2014 році. Після того, як я втрамбувала в кілька валіз останні десять років свого життя, з донькою Оленкою та чоловіком Павлом поїхали в Ужгород будувати нове життя. Але через три роки ми проміняли Закарпаття на Київ, і на це були вагомі причини. Зараз я будую свою кар’єру в столиці.

Згадую фотосесію новонародженого на вулиці під час вибухів

Ще в Донецьку я зрозуміла, що хочу пов’язати своє життя з фотографією. Нова справа давала свої результати – бувало так, що графік фотосесій був розписаний на багато місяців наперед. Коли я назбирала грошей, я зважилася на відкриття власної фотостудії. Уже було знайдено приміщення. У листопаді 2013 закупила обладнання. На початку січня я відзняла перші фотосесії.

Згадую фотосесію новонародженого на вулиці під час вибухів

Люди не поспішали витрачати гроші на фотосесії, адже вже тоді в місті була напружена ситуація. А коли почали бомбити Слов’янськ, роботи стало значно менше.

Ми намагалися виїхати ще в квітні, але я лила крокодилячі сльози та говорила, що в мене записи – весілля, новонароджені. Як я можу поїхати? Я разом зі своїми клієнтами дуже сподівалася, що це ось-ось закінчиться. У період загострення бойових дій ми все-таки на якийсь час виїхали, але потім повернулися.

Зараз згадую фотосесію новонародженого на вулиці під час вибухів, малюк заснув тільки в студії — скрутився калачиком...

Згадую фотосесію новонародженого на вулиці під час вибухів

Було незвично фотографувати весілля: в тих місцях, де завжди у вихідні натовпи людей, наприклад, біля «Донбас Арени» або в парку біля готелю «Вікторія», практично нікого не було.

Після проведених ночей у підвалі під час обстрілів у серпні ми все ж зважилися на переїзд.

В Ужгороді ми почали пошуки постійного житла. Усі ріелтори, щойно дізнавалися про прописку, говорили, що господарі побоюються здавати житло людям із Донбасу. Зрештою тимчасово зняли квартиру на пару місяців, а потім знайшли будиночок в угорському селі, в 40-хвилинах їзди від Ужгорода. Через пару років переїхали до Києва.

Згадую фотосесію новонародженого на вулиці під час вибухів

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд психологічні травми обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій