Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Ірза

«Усім пологовим будинком ми спускалися в підвал»

переглядів: 720

Через війну Катерина не змогла здобути другу вищу освіту. Вона не була в Донецьку вже багато років, і невідомо, коли туди потрапить. Війна наздогнала її навіть у пологовому будинку.

Війна – це катастрофа, яка поглинула весь Донбас, яка не дала людям змоги реалізувати себе. Ця катастрофа зачепила всіх.

У 2014 році я навчалася в Донецьку. Після лекцій пішла чутка, що буде війна. Ніхто не повірив. Ми жартували з однокурсниками, що Донецьк це не зачепить. Потім почалися мітинги, люди почали збиратися на майданах. Я проходила повз і бачила мішки, які валялися в центрі, військових. Було дуже страшно. Батьки тоді заборонили мені їздити до міста. Моє навчання припинилося на четвертому курсі. Війна не дала змоги здобути другу вищу освіту.

Донецьк закритий, і мені боляче, що ти не можеш поїхати до такого прекрасного міста, куди постійно їздив. Він чудовий. Проїжджаючи постійно Мар’їнське коло, дивишся на донецьку трасу, і серце кров’ю обливається.

Відлуння, як вибухали снаряди, я чула вдалині. Навіть і в нас, у Вугледарі були відлуння. Також у Маріуполі у 2016 році я це чула, коли лежала в пологовому будинку. Що тоді трапилося, не знаю, але до нас приходила завідувачка і сказала зібрати свої речі, документи, укутатися ковдрами, і всім пологовим будинком ми спускалися до підвалу.

Коли все це почалося, скрізь на вулиці та в магазинах завжди були чутні розмови про війну, скільки гине безневинних людей і дітей. Це настільки було страшно… Під час розмови починав тремтіти і голос, і руки.

Неусвідомлено, але ти стаєш дорослішим, бо бачиш: це все відбувається насправді. І раптом що – тобі потрібно швидко реагувати. Дорослішаєш одразу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2016 2021 Текст Історії мирних жінки молодь 2014 2016 психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій