Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Бурейко

"Все тут чуже і я чужа"

переглядів: 5

Бурейко Катерина

11 клас, Берегівський ліцей ім. Ф. Потушняка Берегівської міської ради Закарпатської області

Вчителька, яка надихнула на написання – Цогла Ольга Іванівна

Війна. Моя історія

Те, що не вбиває мене, робить мене сильніше.

Ф. Ніцше.

Можливо, моя історія не найтрагічніша. А може, навіть типова як для тих, хто пережив повномасштабне вторгнення в Україну. Проте для мене вона особлива, бо "в спомини мої вповза кошмар, який виймає серце із грудей…" І ніхто, і ніщо не зможе викреслити пережитих емоцій і почуттів з моєї життєвої історії.

Той день закарбувався в моїй пам'яті навічно. П'ята ранку… вибухи... сумка на плечі і кішка в руках... підвал. А в голові лиш думка: я все ще сплю. Напередодні я відчувала, що це може статися, але вірити в це мій мозок відмовлявся. Усвідомлення того, що почалася війна, прийшло до мене за тиждень, коли почала звикати до танків, ракет і винищувачів біля свого вікна. Туман в голові розвіявся – і ти помічаєш реалії життя. Але думка, що все це довго тривати не може, гріла мою душу і заспокоювала. Однак минав тиждень, другий, місяць, потім ще один... Все українське нищать, плюндрують і насильно насаджують свій триколор.

Відсутність інтернету, зв'язку, другий місяць у хаті, різні чутки про жахіття в Бучі – починає "їхати дах". І приходить розуміння того, що це надовго, а слова "два-три тижні і все закінчиться" звучать, як повна маячня.

18 квітня я востаннє глянула на свою домівку... Сіла в машину. Далі тиждень (здавалося, що минув місяць) фізичних і моральних випробувань, щоб виїхати з окупованої Херсонщини. Нарешті вільний подих у Миколаєві, зустріч з хрещеним, та жовто-блакитний прапор – моє щастя не мало меж. Вокзал, потяг – нарешті довгоочікуваний сон, перший спокійний за ті дні.

Я вперше опинилася на Закарпатті і була в захваті від мальовничої краси нашої країни, зрозумівши, скільки всього ще не бачила. Але через місяць оманлива завіса впала з моїх очей. Почалася невимовна туга за домівкою і тим життям, яке тепер перевернулося.

Осінь і школа – два паралельні світи в моїй голові, з якими асоціюються минуле і теперішнє.

Вночі зі сльозами на очах я подумки бувала вдома, а вдень, зненавидівши ранки, – в реальності буття. Біль, порожнеча всередині. Я розумію: все тут чуже і я чужа. Мало хто усвідомлює, як це тяжко перекреслити усе своє колишнє життя і відпустити.

Непорозуміння з родичами й серед однолітків змушувало ще більше тужити за рідною домівкою. Втрата надії на припинення війни от-от і сама лиш думка, що я тут залишусь ще надовго, підкосили мене остаточно. Я вже не могла боротися з тим, що мені не під силу, з тим, чого я не можу контролювати, і дорікала собі за те, що не цінувала усе, що мала. Раптово почало погіршуватися моє здоров'я – і я зрозуміла: так більше тривати не може. Тоді я подумала: якщо не можна змінити ситуацію, то, можливо, треба змінити підхід до неї, обернути це на свою користь.

Поступово я збирала всі свої думки докупи, аналізуючи їх і відслідковуючи власні зміни. Як виявилося, мої погляди на життя і саме ставлення до нього кардинально змінилися. Щастя з'явилося у маленьких дрібницях і прийшло розуміння, як це, не маючи нічого, мати все. Життєві цінності набули глибшого сенсу, а радісні моменти збагатили мої спогади новими кольорами.

Нехай хоч у такий спосіб я зрозуміла й усвідомила, що насправді є для мене щастям. І зараз приймаю як досвід для розвитку, адже мої внутрішні переживання і відчуття стосовно цього можуть стати досягненням у майбутньому.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Чаплинка 2022 2023 Текст Історії мирних діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення діти внутрішньо переміщені особи перший день війни окупація Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій