Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія Майорова

«Усе, що нас турбувало, — це безпека близьких і наша»

переглядів: 760

Студентка Анастасія втратила під час війни своїх друзів, одногрупників. Вони були мирними жителями, не брали участі в бойових діях. Минуло багато років, але відчуття безпеки в дівчини досі немає. І вона хоче вберегти дітей від травмуючого досвіду війни.

Війна для мене почалася у 2014 році, коли я зрозуміла, що більше не можу потрапити в Донецьк. Точніше, я туди потрапила, але він був уже не тим, яким його знала до військових дій. У 2013-му це було моє природне середовище проживання, а коли приїхала у 2014-му, уже щось стріляло, бахало. Я проїжджала там, де раніше вчилася, а поруч стояла спалена машина й розбиті під’їзди в будинках. Такого в моєму житті не було.

Коли бачиш, що відбувається в твоєму рідному місті, із тими місцями, які були для тебе найближчими, це неймовірно. Це при тому, що я спостерігала, не була учасником.

На початок бойових дій я навчалася в Харкові. Коли поверталася додому, мій шлях лежав через вокзал Донецька. Я приїхала, і все було не так. Згодом взагалі не було можливості туди потрапити. А до цього все бурхливе й цікаве життя проходило саме в Донецьку.

Відчуття, що це не той Донецьк, який був у моєму дитинстві, юнацтві. Коли була можливість, подружка запрошувала: приїжджай. А я на психологічному рівні розуміла, що немає цієї легкості, безтурботності, гарного, позитивного. Є інша картинка сприйняття рідного для мене місця. Воно залишилося дорогим, але в мене якесь травмуюче відчуття.

Тоді всі наші розмови зводилися до того, що робити, якщо щось трапиться, наприклад, снаряд влучить у будинок. У моєму оточенні були пенсіонери, які не могли зірватися й завтра виїхати, вони прив’язані до свого будинку, квартири, місця. Ніяких особливих запасів не було, щоб кудись поїхати навіть на деякий час. Усі переживали, обговорювали: треба зібрати документи, щось цінне.

Продумували, куди ми можемо на якийсь час виїхати. Ніхто не розглядав ситуацію, щоб залишити будинок або квартиру назавжди. Коли стосувалося наших близьких і знайомих, ми переживали, як у них там стан. У нас є знайомі в Донецьку, в інших містах, де конкретно відбувалися бойові дії. Усе, що нас турбувало, — безпека близьких і наша.

Запам’яталося, коли я дізналася про смерть одногрупників, близьких друзів. Це були звичайні люди, не учасники бойових дій із будь-якого боку, переважно молоді хлопці, діти моїх знайомих.

Ще запам’яталося відчуття, що пройшло п’ять років, а немає ніякої безпеки. Усі страшні речі, які відбуваються, я розумію, що можуть трапитися з ким завгодно. Це те, що тепер асоціюється з воєнними діями. Ще неможливість спілкування з рідними та близькими, які виїхали через ці події в інші країни. Звичайно, спілкуватися й бачитися дуже складно. Багато хто живе у стресі, вони вже не такі, якими були до цих подій.

Не можна сказати, що я відчуваю страх. Швидше, я розумію, що сиджу вдома, але іноді думка з’являється: чи добре насправді? Таке відчуття, що безпека відносна.

Тому мрію про добробут мій і оточуючих. Ми не можемо допомогти тим, хто сформувався й виріс у цій ситуації. Але ті, хто народжуватиметься, не повинні мати такого трагічного досвіду. Усе в наших руках, рішеннях, діях, думках – не допускати повторення подібних ситуацій. Поки ж ми навчилися цінувати те мале та звичайні речі, які є у нас в житті, тому що ми це часто не цінуємо, доки не втратимо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 обстріли безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій