Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ксенія Леськова

«Воронки біля під’їздів, вибиті вікна в будинках, в нашій гімназії…»

переглядів: 198

Леськова Ксенія, 15 років,

Золотівський ліцей №16, м. Золоте

Есе «День, коли для мене почалася війна»

Який він, той день, коли для мене почалася війна? На це питання, мабуть, складно зараз відповісти. Справа в тому, що на той час я закінчила лише другий клас і не могла в повній мірі усвідомлювати жахливість подій. Поруч весь час були батьки – найближчі та найдорожчі люди, які намагалися захистити мене від реальної небезпеки і самі були впевнені в тому, що незабаром все закінчиться, люди отямляться і все буде як і раніше…

Мене лякали люди у військовій формі, гуркіт військової техніки, розриви снарядів, літаки, які низько літали в перші дні війни. Але батьки вигадали для мене легенду, що поруч проходять тренування для наших захисників, які мають бути готовими до надзвичайної ситуації в будь-яку мить.

Я вірила і заспокоювалася, тим паче, що вдома на той час було заплановано ремонт у вітальні, де ми з мамою малювали картину на стіні. Сусіди були налякані, весь час бігли до підвалів, але я цього не бачила, бо була зайнята творчістю.

Коли ж я врешті зрозуміла, що почалась війна? Скоріш за все це сталося 20 жовтня 2014 року. В цей день я виїхала з мамою (вона працює вчителем) й іншими дітьми нашої школи до санаторію в Одесу. Мама пояснила, що дійсно є небезпека і нам потрібно на деякий час виїхати з міста. Нас супроводжували військові, поліція, волонтери.

По дорозі я вже бачила зруйнований міст, повалені дерева, воронки та пошкоджені снарядами будинки. Багато хто з дітей виглядав дуже наляканим. В автобусі діти почали спілкуватися і розповідати про свої страхи. І ось тут, напевно, настав той момент, коли я усвідомила, що почалася війна.

Особливо жахливим було те, коли поблизу Харкова в небі ми побачили вертоліт. Діти дуже злякалися, почали кричати і плакати. Для мене це був справжній шок…

В санаторії було чудово: привітні люди, нові друзі, поблизу море, екскурсії, подарунки, а головне – поруч мама, до якої тулилися й інші діти, з якими ми приїхали. Мама стала близькою людиною і для них. Та, не зважаючи на це, я часто сумувала і навіть плакала, бо вдома залишилися татко, дві бабусі, дідусь та інші близькі мені люди. Я боялася через те, що вони були в небезпеці.

В санаторії ми пробули два з половиною місяці. Здається, всі звикли до спокійного життя і були задоволені. Але одного разу, під час дискотеки, з вулиці поблизу почали лунати звуки, як нам здалося, снарядів. Це був знову жах.

Доросла дівчинка, яка на той час навчалася в десятому класі, впала на підлогу і в неї почалася істерика. За нею почали плакати й інші діти. Як пізніше дізналися, то на сусідній вулиці у людей було свято і вони запускали феєрверки… Для нас же ця розвага стала тепер не в радість, ми чуємо в цих звуках лише звуки страшної війні.

Час відпочинку пройшов і ми повернулися додому. Як говорять в народі: «Всюди добре, а вдома найкраще». Рідні люди, рідна оселя. Але ж тут знову жахливі події в перший же день повернення – перший день Нового 2015 року. З «градів» обстріляли наше невеличке містечко Золоте. Воронки біля під’їздів, вибиті вікна в будинках, в нашій гімназії…

З того часу ми живемо в іншому вимірі. Час розділився на «до війни» і сучасну реальність. Ми говоримо, що вже звикли до пострілів та вибухів, можемо оцінити реальну загрозу: близько це відбувається чи далеко від нас. Але ж це неправильно! Люди не повинні весь час боятися і жити в очікуванні небезпеки.

Я хочу, щоб нарешті настав мир. Мир – це спокій, щасливе дитинство без розмов про те, з якого боку сьогодні стріляли і куди бігли ховатися вночі. Хочу ходити стежинками в рідному краї і не боятися наступити на вибухонебезпечний предмет. Я сподіваюся і вірю в те, що нарешті люди схаменуться, і мрії здійсняться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Золоте 2014 Текст Історії мирних діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій