Директорка загальноосвітньої школи села Новодмитрівка Великоолександрівської селищної ради Бериславського району Ірина Чаура розповіла проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя», що на початку масштабного вторгнення у школі продовжували офлайн навчання, поки російські військові не окупували село.

Ми намагалися батькам довести, що все-таки потрібно дітей вивозити

Ірина Чаура

«Вони створили в школі штаб і почали там проживати, то зрозуміло, що навчання там було вже неможливим і ми намагалися батькам довести, що все-таки потрібно дітей вивозити із населених пунктів, бо почалися дуже великі обстріли і в перші дні, коли вони отримували невдачу, то ми були свідками того, що вони розвертали свою зброю і стріляли по наших населених пунктах», – згадує директорка школи.

Всіх школярів із села вдалося вивезти з окупації, каже вона.

Дякувати саме Кривому Рогу, він прийняв дуже багато наших переселенців з півдня України. І більшість дітей разом з батьками залишилися там і ми організували дистанційне навчання, через онлайн. Ми шукали, брали на прокат гаджети для дітей, тому що не всі діти могли вийти на зв'язок, оскільки на блокпостах забрали телефони батьків, ноутбуки.

Вона зазначила, що зараз у школі навчаються 139 дітей, у тому числі 30 – із досі окупованих населених пунктів.

«Навіть ті діти, які виїхали за кордон, є в Польщі діти, які виїхали в інші регіони України, наприклад, це Черкащина, Закарпаття, Івано-Франківщина, то вони залишилися з нами, більшість з нами. У нас зараз повністю проходять уроки онлайн, діти слухають викладачів, виконують завдання», – додала освітянка.

«Військовий штаб у школі»

Розбита школа в Миколаївській області, серепень 2022 року

За словами директорки, всі комп'ютери зі школи вивезли до того, як російські військові окупували село. Вона також розповіла, в якому стані була школа після відходу російської армії.

«Вони замінували стадіон, щоб не могли з боку річки підійти до нашої будівлі. У нас будівля яка має протирадіаційне укриття. Одного разу, коли вони отримали невдачу біля Високопілля, вони розвернулися і саме і запустили снаряд невеликої дії, але десь 200 кв. м нашого даху знесло. Коли звільнили наше село, батьки разом з працівниками школи організувалися і ми вже закрили цей дах», – розповідає вона.

«У внутрішніх туалетах, оскільки у нас була і гаряча і холодна вода, то тепер там вирвані крани, зламані унітази. Помальовані двері у трьох кабінетах вони взагалі виламані, їх немає», – додала директорка.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.