Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Сартіна

«Війна в наших душах багато витоптала»

переглядів: 891

Зараз я працюю у Степнянській загальноосвітній школі вчителем української мови та літератури.

В моє життя, як і в життя багатьох інших людей у 2014 році, постукала війна. Ще до війни, закінчивши Донецький національний університет, я працювала в Донецьку, місті мільйона троянд. Тоді ніхто подумати не міг, що таке прекрасне місто спіткає така доля.

Саме в Донецьку я познайомилася зі своїм чоловіком і батьком моєї донечки Єлизавети. Але сьогодні я виховую свою доньку одна – мій чоловік злякався призову і втік.

Такий розрив стосунків з родичами і друзями не оминув багатьох жителів нашого села. Війна в наших душах багато витоптала. Людям стало здаватися, що війна важливіша за кохання, за сім’ю. І від цього стає моторошно на душі.

Не спитавши нас, нас поділили на дві частини.

Я досить часто уявляю собі, що було б у моєму житті, якби не було війни? Скоріше за все я залишилася б працювати у Донецьку, моя дитина відвідувала б різноманітні секції та гуртки, а в моєму селі просто немає такої змоги.

Дякувати Богові, що я маю свою улюблену роботу і отримую зарплатню. В наш час це велика рідкість. У мене росте чудова донечка, поряд моя мама, а хтось втратив і роботу, і своїх рідних. І в цьому винна війна, яка не запитуючи нас, прийшла на Донбас. Я не буду вдаватися в колишні подробиці. Який в цьому сенс, коли за вікном війна, коли гинуть твої сусіди, друзі і, не доведи Господь, родичі?

Війна відібрала у людей надію на краще.

Якщо у моїй сім’ї працюю одна я, то дуже складно виживати. Грошей вистачає лише на їжу, інші потреби залишається забувати. Адже треба вдягнути і взути дитину, щось смачненького їй купити й одяг для себе. А хворіти взагалі забороняється!!!

З приходом війни життя на селі дуже ускладнилося. Село почало вимирати. Ті, хто мали можливість кудись виїхати, покинули свою домівку, а покинуті домівки будуть німим докором нашому суспільству.

Іноді здається, що наша влада зовсім забула про існування сільських мешканців. Непомірні рахунки за опалення і світло (як їх може сплатити самотня бабуся?), відсутність будь-якого розвитку інфраструктури. І це лише початок.

Єдиною надією наших мешканців хоч на якусь допомогу є Благодійний фонд Ріната Ахметова. Волонтери цього Фонду своєю допомогою, не тільки матеріальною, а й моральною, дуже підтримують наших людей.

Цей Фонд один з небагатьох, який має високі стандарти інформаційної відкритості, він незалежний і ефективний. Там працюють на результативність високі професіонали своєї справи.

У цьому Фонді працюють небайдужі люди, девіз яких – «Почути, зрозуміти і допомогти». Вони здатні бачити проблеми і намагаються допомогти. Вони працюють, щоб приносити максимальну користь суспільству.

Якщо відкинути всі ці високі слова, то я від усього нашого села хочу висловити дуже сердечну подяку Фонду Ріната Ахметова і всім волонтерам. Ваша допомога дуже нам потрібна, якщо цього не зробите ви, цього не зробить ніхто.

Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова для багатьох людей став останньою надією на існування у цьому жорсткому світі, де війна нікого не жаліє, ні немовлят, ні стареньких людей.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Степове 2014 Текст Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій