Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Надія

«Війна для мене – це переворот усього життя, це «до» і «після» ...»

переглядів: 1038

Усе було настільки несподівано і непрогнозовано, що конкретну дату, коли саме для мене почалася війна, не можу назвати. Із захопленням Криму ми розуміли: щось не те. Потім з’явилися люди, які говорили без нашого діалекту й дуже агресивно себе поводили. На вулицях почалися зіткнення та бродіння.

Я працювала в області. Коли прийшла в адміністрацію 6 квітня [2014 року], вона виявилася вся в аварійному залізі до четвертого поверху. Стало зрозуміло, що відбуваються якісь страшні речі.

Потім [26 травня] трапився перший бій за аеропорт, коли все місто тремтіло від канонади. Ми не вірили, що в нашому чудовому, красивому аеропорту йде битва.

І коли, нарешті, я побачила перед собою обстріляну маршрутку після нічного бою, тієї миті остаточно зрозуміла, що відбувається щось не те. Хоча до останнього вірила, що це тимчасово, навіть у такій формі.

Був випадок, коли йшла вранці на роботу і почалася стрілянина. На підході до роботи побачила великий дев’ятиповерховий будинок, я просто втиснулася в стіну цього будинку і не розуміла, варто мені йти чи не варто, чи потрібно стояти. Було, коли в моїй установі повибивало вікна хвилею від вибухів і доводилося їх склити. У заручники співробітників взяли, їх звільнили... Страшні моменти. Потім було багато всього, але цей бій і потім обстріл – напевно, найстрашніше в моєму житті.

Як не дивно, під час активних бойових дій теми розмов із рідними й сусідами були різні. І побутові: що приготувати, куди піти в суботу, якщо не буде обстрілів, хто в кого оселився. Не можна сказати, що ми [були] зациклені на одній воєнній тематиці, хоча вже воєнні нотки починали переважати. Не знаю чому, але ми вірили, що у вересні все закінчиться, почнеться нормальне, мирне життя, усе увійде у свою колію.

Найважливішою подією цієї війни для мене було прийняття рішення виїхати з Донецька. Ми дуже довго не могли впустити у свою душу думку, що це треба зробити.

Але вийшла постанова 7 листопада [2014 року] про те, що всі бюджетні організації повинні виїхати на українську територію. Коли рішення було прийняте і ми переїхали, це, напевно, було найголовніше, найстрашніше рішення в житті – залишити все і переїхати...

У переселенців дві глобальні проблеми: робота і житло. Я продовжувала працювати там, де працювала до війни. Можливість займатися улюбленою справою, якій я присвятила все своє життя, якоюсь мірою давала можливість відійти від цих думок. Найбільша проблема – житло. Це було найважче і залишилося до цих пір. Я нікому не побажаю пережити таке.

Якщо сьогодні скажуть, що війна закінчилася, я просто встану і пішки піду в Донецьк без нічого, щоб побачити рідний Донецьк.

Хоча Костянтинівка розташована дуже близько до лінії розмежування, тут ми себе почуваємо більш захищеними, спокійнішими та впевненішими. Минув час, коли будь-якої миті міг тут пролунати вибух, коли ти бачив, що летить снаряд. Зараз цього немає, і якось звикаєш до того, що все тут мирне, спокійне.

Я мрію про закінчення війни. Не відчувати душевного болю, тому що щодня, через день-два хтось поранений, хтось потрапив під обстріл, хтось помер. Хочу, щоб було мирне небо над усією Україною і, звичайно, над Донецьком.

Це моя найбільша мрія. Я мрію повернутися в Донецьк і побувати на могилах рідних – те, чого мені не вдається зробити за всі ці роки війни.

Напевно, кожна ситуація, кожен вчинок, кожна дія даються для того, щоб людина переосмислила або щось зрозуміла. Я стала трохи м’якшою і спокійнішою, терпимішою та врівноваженішою, не так різко реагую на все.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій