Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Денис Баталов

«Під час війни татові руку відірвало, а дядькові пів ноги рознесло»

переглядів: 550

Батько чотирьох дітей Денис Баталов працював на шахті і був задоволений життям, поки одного разу в його будинок не залетів снаряд. Після цього чоловік разом з друзями спорудив справжній бункер, в якому від обстрілів ховалися цілими сім’ями. Коли народилася молодша донька, він вивіз родину подалі від обстрілів.

До війни і на початку я жив з бабусею і батьком в Новотошківці. У мене було гарне життя. Не буду кривити душею, я працював на шахті, і зарплати вистачало. Купував собі і плазми, і ноутбуки, і одягався-взувався, і на погуляти вистачало, і машина була. А як почалася війна – все втратив.

Початок війни не забуду ніколи. Ми з другом рубали дрова в сараї, коли до мене в будинок снаряд залетів. Почули удар і побігли дивитися. Цікаво ж було, що воно таке. Ми ж не розуміли, що таке війна. Прибігли – все в пилу, сіре, смердить, не видно ні чорта. Потім глянули – дах розбило. Після цього бункер собі спорудили, у нас і жителі з будинків ховалися.

Під час війни татові руку відірвало, а дядькові пів ноги рознесло

Ми практично рік у Новотошківці жили без світла і води. У криницю ходили під обстрілами, водичку набирали. Після того варили в загородці все польове: супчики, кашку на багатті. Телефон заряджали від генератора, щоб можна було комусь подзвонити. І все.

Постраждало багато будинків. Один взагалі розбили навпіл. А скільки у нас стирчало снарядів, які не спрацювали від «Граду»... Приїжджали [військові], розмінували.

У мене постраждали вікна, дах, у батька теж пів будинку рознесло, 5–4-й поверхи пробило повністю. Служби, організації якось допомогли, перекривали дах, замінили вікна на пластикові.

Під час війни татові руку відірвало. Був обстріл, а він не встиг до підвалу дійти. Дядькові моєму пів ноги рознесло, тепер одна нога на 10 сантиметрів коротша. Забути це все неможливо. Все в душі відклалося: як батька і дядька вивозив під обстрілом на машині.

Зараз ми переїхали в Привілля, подалі від вибухів. У мене доньці 11-й місяць пішов. Куди я з нею в підвал побіжу? Там вогкість, захворіє, а лікувати її ніхто не буде.

Мрію про мирне життя, адже у мене четверо дітей.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новотошківське 2014 2016 2021 Текст Історії мирних чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення вода
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій