Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Інна Юріївна Бондаренко

«Разом із семирічним сином я пережила обстріл рідного міста»

переглядів: 623

Мешканка Ясинуватої Ірина пам’ятає всі дати літа 2014 року, що кардинально змінили життя її родини. Після наймасштабнішого обстрілу вони із чоловіком вирішили змінити прописку й рятувати дитину. Усі троє жили в різних містах, поки в мирному Маріуполі підшукували житло та школу. Коли зірки зійшлися, сім’я зібралася під одним дахом.

Я навіть не могла собі уявити, навчаючись у школі, інституті, що колись буду відповідати на питання, що для мене означає слово «війна».

Я жила в місті Ясинувата, у своїй трикімнатній квартирі разом із чоловіком і дитиною. Бабусі та дідусі, завдяки яким ми відчували підтримку й турботу, жили недалеко. Була улюблена робота з прекрасним колективом, але в травні 2014 року все змінилося. У Ясинуватій з’явилися люди, які розповідали про Донецьку республіку, а пізніше почалися бомбардування.

28 липня в наш двір прилетів снаряд, який пошкодив частину дев’ятиповерхового будинку. Із цієї миті почалося пекло для мешканців міста. Нам пощастило, у той час нас не було вдома, і в квартирі постраждав тільки балкон. Вибуховою хвилею вибило вікна, які потім відновили. А ось сусідам довелося навіть відновлювати стіни. Ми пережили цю ситуацію та стали замислюватися: що робити далі?

Довго думати не довелося. 30 липня мого чоловіка, який працював в Управлінні карного розшуку Донецької області, затримали на Південному вокзалі в Донецьку й відвезли в підвал на вулиці Щорса. Це, звичайно, окрема історія, але кожен рік ми святкуємо його другий день народження.

А 16 серпня разом із семирічним сином я пережила обстріл рідного міста. У той час ми знаходилися у квартирі удвох, я не знала, що робити, куди бігти. Добре, що сусід був удома та знав, як поводитися в цій ситуації. Ми сиділи в «передбаннику» нашої квартири й чекали, коли закінчиться обстріл, тому що виходити було небезпечно. Чоловік приїхати не міг, він залишився вірним присязі й виїхав до Маріуполя.

Після цього ми прийняли рішення виїжджати із Ясинуватої. Сина я відвезла рідній сестрі, яка жила в Будьонівському районі Донецька, де було безпечно. Там він і пішов у школу, оскільки в Маріуполі не виходило знайти зразу квартиру та школу.

Деякий час довелося жити на три міста: Ясинувата-Донецьк-Маріуполь. Ми всі хвилювалися, уже було небезпечно їздити між містами. Але, все-таки, ми переїхали в Маріуполь з двома сумками, із якими зайшли в орендовану квартиру. Нам пощастило, рятівну руку простягнув Фонд Ріната Ахметова, забезпечивши продуктами й одягом, оскільки велика частина речей залишилася вдома.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ясинувата 2014 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій