Гегедош Михайло , учень 10 класу Комунального закладу “Мукачівський професійний аграрний ліцей імені Михайла Данканича” Закарпатської обласної ради

Вчитель, що надихнув на написання есе - Дудаш Марія Василівна

Чому бути українцем – це моя суперсила

Той, хто по-справжньому любить свою Батьківщину, з усякого погляду справжня людина

В. Сухомлинський

Я народився і живу в Закарпатті – мальовничому куточку нашої країни. Так склалася доля, що я сирота. Але чи пригнічує мене цей статус? Чи відчуваю я себе одиноким? Звичайно, ні! У мене є двоє братів, старенька бабуся, яка опікується нами, – і це моє багатство, моя сила!

А ще про мене дбає держава – це означає, що я не один! У мене сотні і тисячі родичів – українців. І я є одним із них. Я – Українець!

Бути українцем – це більше, ніж лише географічна приналежність. Це особливий стан душі, невід'ємна частина ідентичності і та спадщина, яку ми несемо з покоління в покоління. Це гордість, яку ми відчуваємо, коли говоримо українською мовою, коли співаємо українських народних пісень, коли згадуємо подвиги наших предків та історію нашої країни. Кожен з нас повинен  цінувати свою культуру і традиції.

Український народ завжди був багатим на свою унікальну культурну спадщину: від народних вишиванок до обрядів, від музики до живопису, від поезії до науки. Коли ти українець, серце твоє б'ється в ритмі Карпатських гір, розцвітає на полі весняними нарцисами та косматіє від весняного вітру на Латориці. Ти відчуваєш зв'язок з кожним куточком своєї рідної землі.

Але для мене бути українцем – це не тільки отримувати від своєї країни. Це також віддавати їй свою частку тепла, робити все можливе для її розвитку та процвітання. Бути українцем – це брати участь у громадських справах, боротися за права і свободи свого народу, бути активним учасником творення кращого суспільства.

Сьогодні українці знову випробовують свою стійкість та гідність в боротьбі за незалежність. Війна, яка несправедливо прийшла на нашу землю, тільки посилила дух нації. Більше, ніж коли-небудь, ми відчуваємо цінність того, що підступно хочуть у нас відібрати – свободи, незалежність та мирне життя.

Дивлячись в обличчя випробувань і загроз, українці виявляють справжню сутність своєї нації. Ми об'єднуємося, щоб захищати свою землю, своїх близьких, свою незалежність. Йдемо вперед, долаючи труднощі разом. Чи відчув я загрозу? Чи зрозумів небезпеку? Так, всім серцем і душею!

Пекло у грудях, коли бачив нових жителів села, які приїхали з окупованих територій. Знайомився, слухав їхні історії – і біль обіймав душу. Я вирішив, що допомагатиму чим можу: пригощав овочами і фруктами, що росли у нас на городі.

У ліцеї, де я навчаюся, теж долучався до різних акцій: вдома з бабусею випікав печиво, пасочки, малював писанки, які потім передавали бійцям на фронт; збирав макулатуру . Пригощав домашнім варенням одногрупника, який переїхав з Харкова. Разом з хлопцями ми допомагали облаштовувати територію ліцею, де встановлювали модульні будинки для людей зі східних областей нашої країни.

І робив це щиро, не вагаючись… Бо добре запам’ятав колись прочитані слова В’ячеслава Чорновола: «Україна починається з тебе».

Допомагати зі щирим серцем – це невід'ємна частина української ідентичності. Українці вміють надихати і дарувати тепло свого дому всім, хто відчуває потребу у спільноті та підтримці. Суперсила кожного українця – діяти на своєму місці. І от тисячі сімей приймають біженців. Підприємці підтримують військових. Лікарі оперують і надають медичну допомогу як військовим, так і цивільним.

І вся країна волонтерить. Бо потрібно допомагати. Шкода, що саме війна почала показувати, що всі ми маємо свою суперсилу.

Я гордий тим, що належу до нації, яка вміє гуртуватися! Українці здатні вражати світ не тільки своїм мистецтвом, а ще й патріотизмом. Про нашу мужність, відвагу, силу сьогодні знає увесь світ.

Вкотре доводимо, що українці – нація героїв! Пишаюся тим, що я є частиною великої родини, яка називає себе українським народом.

Як писав колись Павло Тичина: «Я єсть народ, якого Правди сила ніким звойована ще не була…». Я впевнений, що сучасний українець визначається не за громадянством, а за прагненням волі, сміливістю, людяністю, патріотизмом. Саме тому бути українцем – це моя суперсила!