Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Вячеславівна Притула

«Війна… Слово, яке ми чуємо майже не щодня»

переглядів: 206

Притула Ірина,

Бердянська загальноосвітня школа №3

Есе "Той самий день"

Війна… Слово, яке ми чуємо майже не щодня. Звичайне для багатьох, але не для мене, бо я цілком розумію значення цих п’ятьох літер. Це ненависть, страх, біль, сум, сльози, розпач.

Усе змінилося в один день. Був звичайний липневий ранок. Сонечко тільки зійшло, вже співали пташки, віяв духм’яний вітерець і раптом…

Ми прокинулись, вийшли на подвір’я, почули вибухи. Ми всі знали, звичайно, що відбувається навколо, але до останнього хотілося вірити, що минеться.

Пройшов деякий час і я почула розмову дорослих: наше місто Мар’їнка оточили. Переді мною і зараз обличчя батьків: засмучений тато та матуся з маленькою сестричкою на руках.

Вечоріє… снаряди розриваються біля нашого будинку, на городі. Навколо все палає. Ось ніч. Ми збираємо необхідні речі,  поспіхом заносимо їх в машину і, поки є можливість виїхати, залишаємо рідну домівку.

Один день, одна ніч – і вже сім років я живу надією повернутися туди, де я починала навчатися в школі, де залишились мої іграшки, мій улюблений песик, мої друзі…

Почалося геть нове життя. Батьки пристосовуються. Змінюють одну роботу на іншу, переїзди, зміна школи. Усе швидко йде!

Батьки працюють, я з сестрою навчаюся, але я переконана, що це тимчасово...

Я не знаю, як зараз виглядає мій будинок, хоча чую, що багато їх зруйновано, але я вірю в те, що моя оселя чекає на нас. Я вірю в те, що зовсім скоро я повернуся до рідної домівки, сяду на мій улюблений диван та обійму улюблену іграшку.

Я знаю – мир буде. Ми  сподіваємось на це, бо багато чого зроблено, багато крові пролито, багато сліз виплакано.

Для мене мир –  це моя заповітна мрія, яка, я впевнена, здійсниться. Я заплющую очі – і знову липневий день, я на рідному подвір’ї, але вже доросліша, розумніша, та, яка чітко знає що таке війна і який він – довгоочікуваний мир.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 Текст Історії мирних діти переїзд безпека та життєзабезпечення житло діти Обстріли Мар'їнки Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій