Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Павло

«Війна – це те, що зараз в мене вдома»

переглядів: 138

Я проживав у місті Макіївка в дев’ятиповерховому будинку. Неподалік була промислова зона – фабрика Антрацит. Там стояли пускові установки. Звідти часто стріляли й прилітали снаряди у відповідь. Один з них впав поряд з моїм будинком, але він не спрацював. Утворилось величезне вирвище, на нашому балконі вилетіло скло. Я ходив на роботу, поряд був суд Совєтського району, куди попав снаряд. В школі вибило всі вікна. В цей час ми фарбували парти. 

Дуже боялися мої колеги, мама. Я знаю, що в Донецьку був жах. Там живуть мої знайомі. Коли бомбили з літака, я їхав на дачу. Тоді було страшно. 

Я користувався соціальною мережею VK, яка наразі, Слава Богу, недоступна. Там я вів проукраїнську позицію. Писав, що я проти «референдуму». Це викликало суперечки з друзями. Мій друг працював у суді, був представником державної влади, та висловлювався проти України. Однокласник працював у поліції, і теж не підтримував мої пости. Мене це дивувало.   

В кінці 2014 року я поїхав з дому, а коли повернувся влітку 2016 року, мене висадили на блокпості «ДНР», тримали довгий час: перевіряли ноутбук, телефон, переписки, історії браузера. Я тоді дуже злякався. В мене з собою були документи, що я історик. Вони почали насміхатися з мене, потім відпустили. 

Вдома нам півроку не платили заробітну плату. Я переїхав майже без коштів. На роботі вчителям треба було написати заяву, що вони згодні вийти з підпорядкування Міністерства освіти. Я підписав заяву на звільнення та поїхав. Спочатку я переїхав у Кропивницький, потім мені запропонували роботу в області, згодом переїхав до Києва. Зараз я живу в Києві. Відчуваю себе тут щасливим, хоча до цього призвели сумні обставини, розлука з рідними. Але для мене особисто переїзд мав позитивний сенс. 

Хотів би ніколи більше не бачити зброю. Війна – це те, що зараз у мене вдома. Наш район в місті Макіївка недалеко до Харцизька. Кожен день в маршрутку заходили люди зі зброєю та вимагали документи. Я переживав незрозумілі емоції. Ці люди були маргіналами, я їх знав. Тепер вони опинилися на блокпостах зі зброєю. Я знав, що можуть забрати речі. Мій автобус №6 часто зупиняли, бо хтось поширив інформацію, що в ньому їздять українські диверсанти. Я переживав за своє майбутнє через свою громадянську позицію. 

Я відчував себе безпечно вже на українському блокпості, бо вони чинять згідно законодавства. На протилежній території ти не знаєш, чого очікувати. У мого двоюрідного брата конфісковували машину, він сидів у підвалі. Й таких прикладів багато. Та територія для мене поза законом. 

Мама з братом досі там. Батько помер два роки тому, а я не міг приїхати, бо строк перепустки закінчився. Ти не знаєш, що відбудеться, не можеш швидко потрапити на ту територію, коли потрібно – і це бентежить. Речі стали менш важливими. Вони нічого не коштують. Я був прив’язаний до предметів. А зараз не бачу близьких, і це зовсім інше. 

Мрію про свою сім’ю, будинок. Але не знаю, як це зараз можливе. Мені треба зовсім не багато, щоб стати щасливим. Отримую задоволення від життя. Приготував собі поїсти – вже задоволений. Зустрівся з друзями - і думаю, що життя не таке погане.  

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Макіївка 2014 2016 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення житло робота внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій