37 днів у блокаді прожили жителі Чернігова на початку 2022 року. Із 24 лютого і до перших днів квітня обласний центр потерпав від щоденних обстрілів. Матеріал Радіо Свобода.

За словами начальника КП «Спецкомбінат комунально-побутового обслуговування» Володимира Куліша, за період блокади на закритому кладовищі в парку «Ялівщина» поховали 1188 людей. Про це він сказав в інтерв’ю чернігівському виданню «0462.ua».

Куліш розповів, що тоді як цивільних, так і військових ховали у траншеях, які виривали екскаватором. Загиблих у дерев’яних трунах складали в ряд. Відстань між трунами була 70 сантиметрів. Біля кожної труни ставили табличку з іменем загиблого.

Відстань між трунами була 70 сантиметрів

Труни із загиблими під час блокади Чернігова, фото: Владислав Атрошенко

Поряд з військовими та загиблими під час обстрілів ховали і чернігівців, які померли своєю смертю.

«У нас в під’їзді померла бабуся, – розповідає чернігівка Олена. – Їй якраз перед вторгненням зробили операцію на жовчному міхурі. Їй потрібен був спокій і спеціальний догляд, бажано в лікарні. Натомість вона лежала кілька днів на протязі в холодному, сирому підвалі. За кілька днів її не стало. Так ось, дочка добу чекала службу, щоб відвезти тіло матері на поховання. Мобільного зв’язку тоді вже майже не було. Та й куди дзвонити, коли тут обстріли кожну хвилину? Хто приїде? Тоді їй порадили підійти до хлопців на найближчому блокпосту і через них якось сконтактувати з тими, хто допомагав вивозити померлих. Вона так і зробила. Тіло бабусі вивезли. Але то було складно тоді – поховати померлу».

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.