Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ігор

«У тебе входять осколки. Але болю немає, є надія, що рідні живі»

переглядів: 710

Коли ми виїжджали з дому, ми навіть золото не взяли в кубушці. Зате я встиг забрати зварювальний апарат, болгарку, кабель, інструмент. А взагалі, це особливі відчуття. Як в помутнінні тягнеш все, що попало. Не розумієш, що потрібніше – одяг чи їжа. У моєму випадку це були інструменти. Я розумів, що безкоштовне житло буде відповідати такій же якості. І в будь-якому селі руки потрібні.

Але доля розпорядилася інакше. Два тижні – по селах, а з першими грошима – до столиці.

Я знаю випадки, коли у нас люди в глибокому віці, щоб вижити, перепливали річку (120 метрів). Уявіть двох старих, які обнявшись, стоять на березі босі. Вони віддали все, щоб стояти на своїй землі в Україні. А тепер уявіть якогось чиновника в паспортному столі або в Пенсійному фонді, який напевно зустрівся їм. Моїй дружині не вклеювали фото в паспорт без додаткових доказів особистості. Я коли дивився в очі співробітникові Пенсійного фонду, згадував тих старих біля річки.

Мої доньки від феєрверків рік на підлогу падали. Найстрашніший звук – це клацання «Кока-коли». Так відстібається парашут від спрямованого снаряда «Смерч». У тебе є дві секунди.

Один раз розрив застав зненацька. За частку секунди розумієш, що не встигаєш сховатися. А найстрашніше, що ти не один – поруч дружина й доньки. Ми всі міцно обнялися, і я придавив всіх до стіни будинку. І тиша після розриву. У тебе входять осколки. Але болю немає, є надія, що всі цілі, і в той же час страх, що могло статися непоправне.

Ще страшно чути виття людини, особливо виття чоловіка. Ти розумієш, що до когось у дім прийшла біда. І це все ніби поруч і в той же час дорога на сусідню вулицю – довжиною в життя. У прямому сенсі.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луганськ Текст Історії мирних чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій