Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Яна Бесєда

«Війна на Донбасі – це страшний момент для кожної людини»

переглядів: 737

Коли почалася війна на Донбасі – це страшний момент для кожної людини. Я працювала в державній організації, і ми залишалися на місці до останнього. Усе перервалося 14 травня 2014 року. Мені здається, для нашої сім’ї саме тоді почалася [війна]. Пам’ятаю, діти були ще в школі, але вже почалися якісь відгомони... А потім на початку червня полетіли снаряди, були вибухи.

Ми були на роботі, а дитина знаходилася вдома. Це було дуже страшно. У той день загинула співробітниця, мене це дуже сильно налякало. Ми зразу ж вивезли дитину, але разом із чоловіком продовжували працювати.

Усе було відносно спокійно, хоча потяги вже їздили заповнені, усі панікували, багато хто вивозив дітей. Я пам’ятаю потяг, забиті речами треті полиці, дітвору, тварин. Навіть якось не вірилося, що це по-справжньому.

Ми вийшли з чоловіком на роботу. Я залишалася в Луганську до середини липня, а чоловік виїхав у серпні. Ні транспорту, нічого вже не було.

Дуже хочеться повернутися додому. Не знаю, чи можливо це, чи буде все, як і раніше. Незрозуміло, коли це буде...

Спочатку було дуже важко, хоча ми переїхали в місто всього за 100 кілометрів від дому. Туди рвонуло багато людей і були проблеми з працевлаштуванням. У мене була постійна робота в Пенсійному фонді, але місто, куди ми переїхали, маленьке, роботи там не було і до війни. Тому фінансово стало набагато гірше. Нас рятувало те, що ми переїхали до родичів (там жила бабуся), тому не було проблем із житлом.

Зараз відчуваємо себе в безпеці, але це прийшло не зразу. Пам’ятаю, коли ми переїхали, то спочатку дитина жахалася звуків. Їй увесь час здавалося, що треба кудись ховатися, тому що віддалено чули [війну], напевно, були асоціації з тим, що пережили.

Часто мріяла повернутися додому. Так вийшло, що сім’я через воєнний час розпалася, позначилися фінансові труднощі, розійшлися погляди.

Мрію, щоб настав мир. Дуже хочу, щоб було, як і раніше, і знайомі теж повернулися додому, щоб була стабільна робота, щоб не хвилювалася, як буде далі й можна було б спокійно пересуватися, щоб можна було поїхати через Станицю, вірніше, щоб не було там поста. У мене дуже змінилися цінності, визначилася, хто справжній, а хто ні.

Практично зразу після переїзду отримували допомогу від Ріната Ахметова. Були якісь заощадження, але було не зрозуміло, як жити далі. Спочатку допомога була дуже великою підмогою. Спасибі, що враховувалися і діти, усі ці іграшки – це було дуже добре.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луганськ 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій