Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Таїсія Олексіївна Батич

«У стресових ситуаціях ми всі втратили здоров'я»

переглядів: 422

Я зараз живу одна. Дітей у мене троє, всі сини, працювали на Луганській ТЕС. Двоє жили в місті Щастя, старший син поруч зі мною.

Коли почалася війна, у середнього сина була вагітна дружина, залишалося до пологів півтора місяці. Снаряд влучив на другий поверх будинку, прямо над ними, прорвала гаряча вода, всю квартиру залило. Загалом, довелося бігти, бо бомбили Щастя.

Син, який жив поруч зі мною, поїхав до Запоріжжя з родиною. У січні 2015-го теж бомбили, тому вони поїхали. А менший син залишився в Щасті.

Ми тут багато пережили. Падали на землю, закривали дітей, молилися Богу, щоб не влучив у будинок снаряд. Потім син теж зібрав дружину і дитину, і вони поїхали до Харкова. Ніде роботи не знайшли, і він повернувся до мене в село, хворий весь.

У стресових ситуаціях ми всі втратили здоров'я. У мене війна вплинула на ноги. Якщо почнеться бомбардування, я буду в будинку сидіти, вже нікуди не побіжу. А коли були військові дії, ми всі на городі працювали.

У стресових ситуаціях ми всі втратили здоров'я

Жили в підвалах. У підвалі були тюки з соломою, подушки. Вискочимо, щось приготуємо, поїмо і на вечір знову в підвали.

Збереглися наші житла, і ми залишилися. Потім вже перемир'я, Мінські угоди - і як би у нас стало терпимо. На якійсь вулиці впав снаряд, були жертви. У щастя впав снаряд, і невістку мого брата вбило.

Зараз вже ночуємо не в підвалах, туди вже не заліземо зі своїм здоров'ям. Але дуже боїмося нової війни. Знаємо, що на лінії розмежування війна і гинуть люди. Але нас не стосується поки, І слава Богу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Петропавлівка 2014 2015 Текст Історії мирних пенсіонери психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я літні люди (60+) розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій