Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Максим Нотченко

«В одну мить прийшов страх за своє життя й життя своєї родини»

переглядів: 714

Бойові дії на Донбасі внесли непередбачені зміни в житті сотень людей. Відчув їх на собі і я. Переїхати до Маріуполя мене із сім’єю змусила війна, яка несподівано прийшла до рідного Слов’янську. І незважаючи на те, що зараз місто звільнене, події того часу згадуються з болем у серці.

В одну мить прийшов страх за своє життя й життя своєї родини

Ми жили спокійним розміреним життям. Після здобуття вищої освіти я працевлаштувався на залізничну станцію інженером-електриком. Одружився, у вільний час займався музикою і брав участь у культурному житті міста. Здавалося, ніщо не може змінити звичний спосіб життя. Але ми помилялися.

В одну мить, 12 квітня 2014 року почуття безпечності змінили невизначеність і страх за своє життя й життя своєї родини. Тоді ми вперше побачили військові вертольоти над містом, чулися поодинокі постріли. У всіх жителів на устах було: «Місто захоплене!»

Уже через кілька днів найстрашніші побоювання підтвердилися. Слов’янськ був повністю відрізаний від зовнішнього світу. Дороги перекриті, робота міського транспорту заблокована, введена комендантська година. У те, що відбувається, неможливо було повірити! Озброєні люди на вулицях, перестрілки й гул військової техніки, стрільба з мінометів і вибухи мін. Тоді ми із сім’єю жили в багатоповерхівці, із вікон 11 поверху було видно стовпи диму й пилу від стрільби.

Під гнітом військових подій життя стало зовсім іншим. Наче яскраві фарби припинили існувати, у місті все було сірим. Ми намагалися не здаватися й щосили намагалися жити колишнім життям. Але хіба це можливо, коли страх стає частиною тебе?!

Як зараз пам’ятаю, як ми йшли центральною вулицею міста від батьків. Раптово з двору школи пролунав постріл міномета. Звук був настільки гучний, що на кілька хвилин заклало вуха.

Як би нам із сім’єю не хотілося радіти весні й теплу, але прогулянки ставали з кожним днем коротшими. Якось у сквері ми зустріли військових у повній бойовій готовності, озброєних автоматами й ручними кулеметами. Ми не знали, чого очікувати, тому якнайшвидше повернулися додому.

Рішення про переїзд приймали всією сім’єю. Досі захоплююся мужністю батька, який відмовився їхати, він залишився стежити за будинком і допомагати родичам, які з різних обставин не змогли виїхати.

Війна назавжди змінила наше життя. Від тих днів пройшло сім років. Але я досі з вдячністю згадую всіх, хто допоміг нам у той час. Працевлаштувався на комбінат «Азовсталь», колектив УСГ, дирекція комбінату й міська влада допомогли нам не залишитися один на один зі своєю бідою. Трохи пізніше ми дізналися й головну новину – Слов’янськ звільнений.

Сьогодні я можу впевнено сказати, що я – щаслива людина. Мої рідні живі і здорові, у мене є улюблена робота та два доми: курортний Слов’янськ і місто біля моря Маріуполь.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Слов'янськ 2014 2015 2021 Текст Історії мирних чоловіки 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій