Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина Іванівна Порфіленко

«У Мар’їнці залишилося дуже мало молоді»

переглядів: 785

До війни ми з чоловіком жили, як усі пенсіонери, два роки тому я стала вдовою. Війна та все це вплинуло на його нерви, і у нього стався інсульт. Я тепер сама. Діти жили окремо, а ми удвох у Мар’їнці. У нас був свій будинок. Я сиджу в холоднечі в будинку. Якби не Червоний Хрест, який виділяє трохи на паливо, не знаю, як би жила.

2014-2015 роки ми просиділи в підвалі й нікуди з Мар’їнки не виїжджали. Наш будинок розбили, дах знесло, паркан і одну стінку побило. Усе відбувалося на наших очах. Нам допомогли трохи відновити будинок.

... Був початок на одинадцяту вечора, чоловік уже ліг спати, і пішли «Гради». А ми ще були не в курсі справи, що воно таке, вискочили на вулицю. Щоправда, дочка нас уже попереджала: «Мамо, дивіться». А я ще говорила: «Донечко, мила моя, яка війна? У нас же немає ні військових тут, нічого».

12 липня 2014 року нас почали [бомбити] вперше. Це був жах, не дай Бог. Сама я з Умані Черкаської області, у мене сестра живе в Івано-Франківській області. Я їй розповідаю, а начебто я їй кіно розповідаю, тому що ніхто не повірить. Вона каже: «Ми чуємо, передають, що Мар’їнку б’ють».

У Мар’їнці залишилося дуже мало молоді

Звичайно, зараз не порівняти з тим, що було спочатку. Але все одно нагадування є.

Я 20 років працювала на Донецькій камвольно-прядильній фабриці. А мені дали пенсію 1600 гривень, тому що в Пенсійний фонд немає відрахувань від текстильної промисловості, і мене прирівняли до мінімальної [пенсії]. Якби не діти... Я не знаю, як виживаю.

Була допомога від Ріната Ахметова. Спасибі йому, я дуже вдячна. Це була хороша підтримка.

Молоді в Мар’їнці зараз дуже мало. Хто молодий, навіть сорок років, немає їх. Залишилися тільки такі, як я. Мені сімдесят один рік. А що старій людині треба?

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 2015 2021 Аудіо Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери 2014 2015 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) малозабезпечені перший день війни їжа розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій