Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вікторія Кінтоп

«Я живу під Донецьком, і мені з городу було видно весь обстріл»

переглядів: 741

Для молодших дітей Вікторії жити у війні – норма життя. Для старшого сина – шок і стрес. Вікторія наодинці ростить дітей в умовах бойових дій і страху знову залишитися без даху над головою.

...Мирне, спокійне життя було, гарна робота. Я на місяць тільки з липня по вересень виїжджала в Курахове, найближче місто. Нічого не оформляла, не до цього було. А потім, коли Україна зайшла, я повернулася назад.

Це було жорстоко. Я сім років живу в цій війні. Зараз трішки в нас тихіше, а початок 2014-го, у 2015-2016, частина 2017-го – щоденні обстріли, підвали. У перший день обстрілювали центр міста. Я живу під Донецьком, і мені з городу було видно весь обстріл.

Одинадцять, вісім і три – вік моїх дітей. Для маленького, звичайно ж, це норма життя. Середній був рік, для неї це теж норма життя. Старший все пам’ятає, знає, для нього це шок і великий стрес.

Вікна були розбиті, одне досі не відремонтоване. Дах спочатку повністю, потім половина побита. Мені Червоний Хрест перекрив. Було влучання не в будинок, а в город – і хвилею його знесло. Я тоді в вікно стояла дивилася.

Я мешкаю в приватному будинку. До підвалу бігали постійно. У 2014 і 2015 роках це було щодня. Коли вже все зрозуміли, проводили інструкції – коли починається обстріл, бігти в підвал через вулицю небажано. Краще перебувати там, де знаходишся, просто знати безпечне в будинку місце.

Я була одна. Мама поїхала, тому що їй було куди поїхати. Брат одразу виїхав, як тільки почалася війна, за кордон. Я виїхала, але в мене тут бабуся була, вона нікуди не хотіла. Нещодавно вона померла. Я хотіла виїжджати, але довелося залишитися.

Наші діти, які тут проживають, набагато доросліші не по роках на відміну від діток, які живуть на неокупованих територіях і не на лінії фронту. Наші діти тут практично нічого не бачать. Якщо раніше я могла раз на тиждень поїхати в кіно, цирк та інші розважальні центри, то зараз у нас крім гуртків нічого немає. І дві секції: бокс і карате.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 2015 2016 2017 2021 Аудіо Історії мирних жінки діти 2014 2015 2016 2017 зруйновано або пошкоджено житло обстріли 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій