Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Іванівна Кружаліна

«У Донецьк я не повернуся, хоча там поховані батьки»

переглядів: 693

Мешканка Донецька разом із сусідами облаштувала підвал як притулок, люди принесли туди лопати, щоб відкопати себе, якщо будинок завалиться через обстріл.

Війна – це катастрофа, найстрашніше, що є на білому світі не тільки для мене, а й для всіх людей.

Для мене почалася війна на Донбасі 28 червня 2014 року, коли почали бомбити залізничний вокзал у Донецьку. Там стояла військова частина, були сильні вибухи. Люди бігли в підземні переходи, ховалися, падали на підлогу. Не зрозуміло було, звідки, як і хто стріляє.

На сорок хвилин усе стихло, і ми змогли втекти звідти. Цього літа я все і зрозуміла, тому що всі боялися кудись їздити, погано ходив транспорт, люди виїжджали.

Коли почали відбирати машини, ми боялися їздити. У мого далекого родича забрали машину, зажадали десять тисяч гривень. Він віддав десять тисяч і забрав машину. Потім через якийсь час він їде, і на Мотелі у нього знову забирають машину. Він каже: «Хлопці, я вам вже заплатив». Вони: «Ти думаєш, що заплатив, так можеш далі їздити?» Він так машину і не знайшов.

Я тоді працювала на шахті «Щегловська-Глибока», на лісовому складі майстром. Одного разу почався обстріл, а люди й верстати знаходилися на вулиці. Я вискочила та кричала, щоб усі втікали, обстріл незабаром припинився. Я потім стою, з людьми розмовляю. Вересень, світить сонце, дерева жовті, а по небу щось летить. Я розумію, що це не птахи. Розмір із батон, алюмінієвого кольору, і блищать на сонці. Я зрозуміла, що це продовжують бомбити.

Було на шахті й влучання в склад паливно-мастильних матеріалів. Був поранений охоронець, який ходив по території шахти. А коли робочих відпустили додому, почався третій обстріл. У нас у пилорамі скло полетіло, я в чистому одязі впала на підлогу й лежала, руки й ноги тремтіли.

Ми боялися. Я жила в маминій трикімнатній квартирі, у будинку на першому поверсі. Ми в підвалах прибрали, зробили стелажі, принесли туди воду, сірники, свічки, консерви, в сухі бутлі накидали сухарів. Принесли лом і лопату, щоб якщо нас засипле, ми змогли звідти вибратися.

Поруч жила моя дочка. Вона виїхала до Києва і сказала: «Якщо ти хочеш, щоб ми бачилися і спілкувалися, ти звідти виїжджаєш. Зрозуміла?» Так, ми бачимося. Я їжджу до неї, вона приїжджала до мене сюди. Вона мені сказала: «Зрозумій мене правильно, Україна – моя батьківщина. Я не поїду туди більше. Так, Донецьк – це Україна, але мені так боляче туди їхати, я просто не хочу. Що я там робитиму? Тут я працюю, вважаю себе потрібною, а туди я не хочу».

Ми вчасно встигли продати там квартиру, Бог допоміг. Зараз я купила житло у Вугледарі. Ми тут живемо, потихеньку облаштовуємося, все по-новому. У Донецьк я не повернуся, навіть їхати туди не хочу, хоча там поховані батьки.

Тут же і лікарня, і увага, і сусіди хороші. Мене прийняли, і я жодного разу не чула в свій бік докору, що я — переселенка.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних пенсіонери 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій