Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Єлизавета Максименко

«До Донецька я більше не повернулася...»

переглядів: 699

Коли для вас почалася війна на Донбасі?

Напевно, переломний момент у моєму житті – коли бойовики, силовики, не знаю, як правильно назвати, зі Слов’янська прийшли до Донецька. Це була точка неповернення для мене, і в моїй голові вже чітко була усвідомленість того, що почалася війна. До цього все було дуже невиразно, здавалося, що все не насправді, скоро все пройде й буде знову так само, як і було.

Вам доводилося бачити бойові дії на власні очі?

Такі просто бойові, напевно, ні. На моїй пам’яті був вибух складів із боєприпасами. Особисто я не бачила, але було чутно по всьому місту. І перші бої десь у травні. Ми від аеропорту далеко, я була в центрі, особисто очима не бачила.

Ви переїжджали через війну?

Так, на початку липня 2014 року я поїхала до батьків на вихідні в Донецьку область. Це була територія, підконтрольна українській владі. Власне, до Донецька я більше не повернулася, бо військові зі Слов’янська переїхали до Донецька. Кілька місяців я жила з батьками, а потім поїхала до Харкова.

Коли війна на Донбасі закінчиться, ви плануєте повертатися додому?

Не планую, бо пройшло багато часу, і з Донецьком мене вже нічого не пов’язує. Моє життя вже зав’язане в Харкові, тому навряд чи я повернуся до Донецька. Там немає особливо ні знайомих, ні друзів. Родичів теж немає, батьки живуть на території України, сенсу повертатися немає.

Як війна вплинула на ваш повсякденний побут?

Напевно, основне – це була втрата роботи й фінансів стабільних, щомісячного заробітку. Потрібно було переїжджати, потрібні були якісь гроші, потрібно було шукати роботу й житло.

На даний момент, через уже сім років після початку військових дій, ви відчуваєте себе в безпеці?

Повною мірою, напевно, ні. Особливо останнім часом з урахуванням якихось політичних ситуацій, скупчення військ із різних боків в останні дні. З урахуванням того, що Харків знаходиться недалеко від кордону з Росією, то є якісь тривожні настрої, напевно, є. Це може повторитися.

Чи змінилося ваше ставлення до життя через війну?

Безумовно, так. Я стала серйознішою, дорослішою, якось починаєш планувати своє майбутнє наперед. Якщо було життя одним днем і впевненість у завтрашньому дні, то зараз такої чіткої впевненості немає, і ти не знаєш, що може статися через місяць, через рік. Це впливає на тебе, як на людину.

Ви подолали такі життєві складнощі. Чого ви навчилися?

Навчилася, що в будь-якій незрозумілій ситуації не потрібно ні на кого розраховувати й треба завжди мати якусь фінансову подушку безпеки, відхідні шляхи, куди поїхати, куди переїхати або що робити, якщо повториться щось.

Чи отримували ви або члени вашої родини якусь гуманітарну допомогу з 2014 року?

Ні, я і не претендувала ніколи, вважаю, що є люди, які постраждали більше, і які потребують більше цієї підтримки, ніж я.

Можливо, ви знаєте, які з організацій або окремих людей, на вашу думку, найбільш допомогли мирним жителям за час конфлікту?

Із таких організацій, які я знаю, це Фонд Ріната Ахметова, «Відповідальні громадяни».

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Аудіо Історії мирних жінки 2014 переїзд втрата роботи безпека та життєзабезпечення робота внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій