Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анна Бомко

"Усі ми прагнемо жити під мирним небом у нашій незалежній країні"

переглядів: 254

Бомко Анна, 16 років, 11 клас, Ірпінський академічний ліцей НУБіП,

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Лук'янченко Лариса Володимирівна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

Війна – це неминуючі сльози. Вона увійшла до кожного будинку та принесла біду. Вона змінила усвідомлення всьогожиття.

Думки про війну мене спіткали ще шістнадцятого лютого дві тисячі двадцять другого року. Ідучи вулицями Києва, я чула, як дорослі люди обговорювали по телефону, коли будуть виїжджати з міста до інших більш безпечних регіонів нашої країни. Знаєте, мені не хотілося вірити, що у двадцять першому столітті може відбутись завоювання незалежної держави. Кажуть, що історія не повинна повторюватись, що люди і їх думки змінюються, але все ж таки історію творимо ми. На жаль, і зараз існують люди, які готові знищити увесь світ через примарну ідею.

Моя історія почалась так. За два тижні до повномасштабної війни до нас приїхала моя вагітна тітка. Її чоловік – військовослужбовець. Разом з чоловіком вони проживали у військовому селищі, їх попросили виїхати звідти. Ось так ми і запідозрили, щось неладне почало відбуватись.

Двадцять четверте лютого о другій ночі я прокинулась через те, що почула постріли. Мені здавалося, що це було прямо біля мого вікна. Крізь сон напевно не усвідомила, що це був поклик збиратися, тому знов заснула. Або ж просто не хотіла так думати. Зазвичай я прокидалась о п’ятій ранку збиратися до школи. Так само прокинулася й тоді. Моя тітка вже не спала. На моє запитання: «Чи все добре?» вона відповіла вона мені: «Аню, біжи буди батьків, розпочалась війна!!!»

У мене рухнув увесь світ під ногами. Я просто стояла на місці. Забула, як розмовляти, думати. Найголовніше, що я не знала, як мріяти і жити майбутнім.

Ми почали збиратися. Перша думка, яка виникла в моїй голові, була про те, що необхідно написати класному керівнику , що мене сьогодні не буде на уроках. Це просто найбезглуздіша думка, яка тільки могла бути. Зараз згадую і, чесно, трохи сміюсь з себе. Приблизно за 15 хвилин ми зібралися і вирушили на виїзд з Києва. Коли їхали столицею, дуже відчувався сморід гарі. Було страшно недоїхати, але обійшлося. Ми намагалися не їхали великими містами, бо саме туди летіли ракети. Десь у селищі поблизу траси приземлився чорний-пречорний гелікоптер. Вийшло так, що їхали колоною з тьох машин. Я думаю, що нам це допомагало. Одному завжди важко, а коли є підтримка, то й гори можна звернути.

Тепер я насправді усвідомила, що для мене означає мир. Це затишок у квартирі, радісні обличчя рідних людей. Коли хочеш поїхати до бабусі без думки, що можеш загинути десь по дорозі. Коли збираєшся до школи в офлайн-режимі, а не навчаєшся онлайн. Усі ми прагнемо жити під мирним небом у нашій незалежній країні.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ірпінь 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій