Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Олександрівна Конюх

"Усе нагадувало фільм жахів"

переглядів: 168

Конюх Наталія Олександрівна, 16 років, учениця 11 класу ліцею «Гарант» Лисичанської міської ради, м. Лисичанськ, Луганська обл.

Вчителька, що надихнула на написання – Уставицька Юлія Вікторівна

Конкурс есе "Один день"

На сторінці подій 2014 року провінційного міста Лисичанська й у моїй пам`яті назавжди закарбувались події липня!

Настало літо, почались канікули, на землю впали перші теплі сонячні промені, з’явився час, щоб почитати книжки, сходити з друзями на річку, просто робити ті речі, на які, не було часу раніше.

Початок червня був таким привітним, здавалось, що це буде моє найкраще літо. Однак один день поділив життя моєї родини на “до” і “після”…

Підрив залізничного мосту, який зв'язував колишнє підприємство «Лисичанськ-сода» з промисловим майданчиком, розташованим на іншому боці ріки Сіверський Донець. Літаки, які злякали мене, 8-річну дівчинку:

- Мамо, а чому на літаках, не наш синьо-жовтий стяг, а якийсь інший, триколор ?

- Не переймайся, доню, я вірю, що ми в безпеці, бо в нас сильна армія, вони нас захистять!

Я не розуміла, що таке війна. Люди, які поспіхом виїжджали з купою речей, голосно повторювали це слово.

29 червня 2014 року я з мамою вирішили навідати бабусю. Зупинка автобуса. Десь далеко чути постріли… Далеко-далеко… Мить - страшний гул літака, який летів так низько, що, здавалось, торкався дахів будинків. Перші снаряди, що впали на мирне місто. Вони не розривалися на уламки. Ми лягли на підлогу. Це момент, коли я зрозуміла значення слова, яке постійно промовляли мої сусіди.

Минув тиждень, ми вирушили до хрещеної. Пролетарськ. Думки про прихисток. Якби ж ми тільки знали, що опинимось в найгарячішій точці, “між двома світами”. Стало спокійно. Обстріли стихли. «Можливо, усе скінчилось?» - думала я, лягаючи спати. Перша година ночі… Гучний гул сирени, російські найманці починають свій обстріл уже справжніми мінами та снарядами. Страх я більше опановувати не могла:

- Треба ховатись у підвал, він знаходився в іншій частині дому. Туди тільки через вулицю!

Ми дуже швидко бігли – поряд з ногою падає гострий, як ніж, осколок. Щастя. Не зачепило! Дверей немає - вирвало вибуховою хвилею.

Сидимо в підвалі і розуміємо, що немає нічого ціннішого за людське життя. Сьогодні єдиний, на кого ти можеш розраховувати - це Янгол-охоронець і Господь Бог. Страх. Горять сусідні будинки, крики людей, скло з вікон, що летіло до нас.

Немає, світла, води, газу… Рятувались закрутками, їли варення, помідори, якщо не було обстрілів, кип’ятили на мангалі воду.

Усе нагадувало фільм жахів. Обстріли не припинялись більше, ніж на годину. Люди, не маючи води, ішли до місцевого колодязя. Знову обстріл, вони там й полягли…

Моторошно стає мені й зараз….. Летіли фосфорні бомби, десь чулись поодинокі вистріли, який важкий був час, який приніс нам ”руський мир”. Так було до 23 липня 2014 року, ми були змучені, спали по 2 години на день, сил не було взагалі!

Пам’ятаю, що 24-го липня вперше по нашій вулиці проїхала машина з прапором України. Про себе промовляла: ”Як же довго на вас чекала, рідненькі”.

Мені хотілось їх обіймати. Тих, кого я зовсім не знала. Український прапор приніс полегшення!

Удень, ми дізнались про “Зелений коридор” до Сєвєродонецька, хутко зібравшись, вирішили їхати. Сівши в машину, знову почули постріли. Робити нічого - рушаймо.

Коли виїхали на головну вулицю, що веде до Сінецького мосту, то побачили, що по тротуарах вулиці лежали люди: військові, мирні мешканці.

Тут сльози перемогли!

На мосту зустріли українського військового. Не можу передати словами своєї радості від зустрічі. Молодий хлопець, років 18-20. Однак я не звернула увагу на те, що уздовж стояла розтрощена машина. 20 хвилин назад нею їхала сім’я, а десь у кущах сидів російський найманець, який зміг вистрілити, вбивши дитину й батька…

Ми приїхали до Сєвєродонецька, зупинились у маминої подружки.

Я сіла на м’який диван, увімкнула новини і почула радісну новину: “Лисичанськ-визволено”. Ми можемо нарешті повернутись додому. Це, завдяки нашим хлопцям, нашим героям!

Вони віддали своє життя заради миру. Ми повернулись додому, дивлячись на світ зовсім по-іншому. Мушу визнати, що моє життя змінилось. Не можу сказати, що на найкраще, проте світогляд перевернувся.

Після таких подій починаєш цінувати мир та людські життя! Український мир - під синьо-жовтим стягом! Пліч-о-пліч із захисниками - за волю, честь і гідність лисичан.

Пишаюся тим, що на нашій землі, ще залишились люди, які ціною власного життя, рятують незалежність нашої України та допомагають нації єднатись!

У котре переконалась, що герой не хоробріший за звичайну людину, але він зберігає хоробрість на п’ять хвилин довше.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Лисичанськ 2014 2021 Текст Історії мирних жінки пенсіонери діти 2014 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода санітарія і гігієна харчування дітей літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа 2021 Конкурс есе 2021 окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій