Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юлія Юріївна

«У нас не було палива, щоб заправити авто»

переглядів: 18

Юлія ще на початку окупації зрозуміла, що це нічим хорошим не закінчиться, тому з великими труднощами виїхала з села. Повертатись їй нікуди, але дуже хочеться додому

Ми мешкали в селі Нестерянка Запорізької області. Наприкінці лютого у нас в селі вже чулись вибухи. На початку березня до нас почало прилітати, російські танки вже в нас їздили, була дуже тяжка обстановка. І я, недовго думаючи, виїхала 2 березня. 

Мій дідусь залишився там, і вже по телефону сказав, що 4 березня окупували наше село, почались щоденні обстріли, і це до сих пір. Було багато влучань, дуже багато зруйнованих будинків. Наш будинок також дуже зруйнований, там ні вікон, ні дверей. Багато згоріло будівель, школу і дитсадок уже зруйнували. 

Дуже багато людей загинуло, але й багато виїхало. Тим, які уже такі похилого віку, тяжко залишати свої будинки. Мене також тягне туди сильно, але там вже немає куди повертатися. 

Насамперед у нас не було палива, щоб заправити авто. Їздили на заправку в Оріхів – там була велика черга і видавали на один автомобіль по 10 чи 15 літрів. Я виїжджала з подругою і її хлопцем. Ми боялися, що до Запоріжжя просто не доїдемо, або не вистачить палива. 

Приїхали в місто, коли починалась комендантська година. Із залізничного вокзалу йшли евакуаційні електрички, але був дуже великий наплив людей. На щастя, ми вранці влізли в ту електричку і поїхали до Львова. Дуже мало було зупинок, людей дуже багато. Ми їхали в тамбурі. Було дуже страшно, бо обстрілювали ті міста, які ми проїжджали.

У Львові були пункти допомоги українцям, але такі переповнені, що буквально і води не було як взяти. Магазини були або закриті, або взагалі в них нічого не було. 

Я мусила допомогти невістці виїхати з дітками до Польщі. Волонтери підказали, як нам дійти до потяга, перед кордоном нам волонтери дали велику кількість продуктів: там і печиво було, дітям якісь соки і цукерки, води дуже багато. А вже як перейшли кордон, то там уже і кава гаряча була, і супчик гарячий. Координатори підказували, куди нам далі звертатися і що робити.  

Я в Польщі з хлопцем жила, завагітніла і виїхала до нього додому в Чернівецьку область, але мені там обстановка не сподобалася. 

Мене потягло ближче додому, і я з двомісячною дитинкою приїхала до Запоріжжя. 

Зараз не планую звідсіль виїжджати. Тут - і сестричка, і родичів багато, тут мені морально легше. 

Я розумію що село моє в окупації і я туди не повернусь, але не віриться, що його вже немає. Мій тато в Енергодарі в окупації, він працівник атомної станції. З ним у зв'язку практично немає, але моментами спілкуємося. Каже, що йому дуже тяжко. Онучку свою ще не бачив.

Я б хотіла, щоб наші діти росли в спокійний час, без війни. Щоб в світі більше ніколи не було війни, бо діти ні в чому не винні. Головне - щоб закінчилася війна, щоб Україна була наша і все відстроїлося.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Нестерянка 2022 2023 2024 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій