Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Феодосіївна Бут

«Снаряди пробивали будинки до самого підвалу»

переглядів: 65

В Нестерянці звикли до того, що окупанти нишпорять по квартирам, виносять речі і техніку. Але жити під обстрілами і самотужки гасити пожежі в багатоквартирних будинках люди вже не могли

Ми жили в селі Нестерянка Запорізької області. В нас двоє онуків. Одному 21 рік, іншому – сім. В наше село зайшли танки. У нас була мудра сільська голова, молода жіночка. Просила людей не грубіянити окупантам, аби вони не почали вбивати місцевих. До нас зайшли чеченці. Страшно було дуже. Але ми їх не чіпали, і вони нас - також.

Люди питали в них, нащо вони прийшли. Так вони казали, що прийшли нас визволяти.

Снаряди розбили будинок невістки - плити впали з третього поверху на перший. У нашому будинку тільки дах пробило. Ми гасили полум’я самотужки -  черпали з басейну воду. Там шифер якийсь був - то хлопці накрили, спасибі їм.

Нам допомагали волонтери: привозили ліки. З їжею також обходились якось. Усе-таки село: мали своїх курей, яйця, закрутки. Телефони в нас відбирали, але ми ховали, щоб хоч іноді повідомляти рідним, що ми живі.

Окупанти вламувались до квартир, лазили по шафах. Що вони шукали - не зрозуміло.

В хатах було перерите все. Вони забирали речі, машинки виносили, холодильники.

Ми довго не хотіли виїжджати, тому що окупанти не випускали дорослого онука. Але коли я побачила, як снаряди пробивають підвали наскрізь, зрозуміла, що ми не врятуємося і потрібно вивозити дітей. Та «зеленого коридору» не було, і нас не випускали. Ми вже зневірились, як раптом прийшли військові і сказали, що в нас є 15 хвилин на збір.

Нас Господь Бог вивів звідти. Їхало декілька машин, російські військові нас підвозили. Ми мали чекати документи, але поїхали через Василівку і нас разом за нашим дідусем-інвалідом без ноги пропустили дуже швидко. У наших односельців викидали речі з машин, все перевіряли: телефони, комп’ютери.  А нас просто випустили, і все.

Поїхали ми в Запоріжжя, бо тут син мій живе - він зараз сам залишився. Його дружина в Синельниково ветлікарем працювала, то вона зараз там з дітьми. З другою невісткою я ходила документи ТПО робити. Сама я б нічого не робила – погано дуже було, увесь час плакала. Чи образа, чи страх в тому винні – сама не знаю. Мабуть, нервове напруження далось взнаки. Я трішки приймала заспокійливе і мені вже легше, але все одно тривога є. Ми залишилися без хати, без речей. В чому стояли, в тому й поїхали, встигли тільки дітям щось взяти. Хочеться полетіти та хоч одним оком глянути, чи стоять вдома стіни.

Аби тільки війна скінчилась - я одразу додому поїду. Вже щоб там не було. Навіть, якщо зруйноване все – молодь відбудує, в них сили ще є.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Нестерянка 2022 Текст Історії мирних жінки молодь діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій