Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віра Григорівна Гвоздь

«У нас бомба впала і в землю зарилась»

переглядів: 282

Віра Григорівна стільки всього бачила на початку війни, що тепер вже й не лякається поодиноких вибухів. Однак, її здоров’я вже не витримує такого навантаження.

Я пенсіонерка, живу сама. Донька одна на лівому березі живе, інша тут, на горі, в госпіталі працює. До війни було все нормально, а як війна почалась - почались проблеми з серцем, із зором, почала по лікарнях поневірятись. Одне око полікувала – тепер нічого не бачу. Тяжко стало жити.

Пам’ятаю, як в 2014 році таке в нас тут почалось, таке робилось – бомба впала… Така здорова! Але не розірвалася – в землю зарилася. Якби розірвалась, не один будинок постраждав би. Але у нас всі цілі, а там, на горі, метрів за 200 від нас, і люди, і будинки постраждали. 

Ми спочатку ховались. Думала: «Полізу в погріб», а тут кажуть: когось десь завалило в погребі. Тому я не лазила більше туди: у хату прийду, подушку надіну на голову, сяду коло столу. Діти кажуть: «Ма, не сідай проти вікна, щоб не поранитись, якщо уламки будуть летіти». То я збоку тоді сідала. Якось на душі було гірко - і плакала, і шо хоч робила, а тоді вже думаю: «Та Бог з ним, шо Бог дасть - те й буде».

Тепер вже ми наче звикати стали. Та й не так сильно стріляють вже, як раніше. Коли на Гнутово стріляють, у Павлополі, то у нас все чути.

Якось на лівий берег летіло – я якраз прийшла в хату. У мене і будинок поколовся, і в кухні стеля відпала, бо таке летіло, таке летіло, що не дай Господь. Синє таке було, метрів сім таке широке: аж у ріг скрутився, а тоді розкрутився.

Фінансово важко після цього всього стало. То ж було – хоч курочку держиш, підеш на берег та нарвеш трави, а зараз боїмося і ходити. На кладовище ідем - і то боїмося, щоб ніде не попасти на міну або що. Бо поїхав хлопець на степ - і вибухнув трактор. То там вибухне, то там. В річці купались діти, і вибухнуло. Зараз і корів не тримають – нема нічого.

Я сама живу. Добре, що субсидію дають. Та ще було добре, коли Фонд Ріната Ахметова допомагав: відчутна підтримка була. 

Хочеться, щоб війна скінчилась, щоб люди були всі, а то і людей на вулиці немає – повмирали. Сиджу собі сама, в стіну дивлюсь, іноді до калітки вийду погуляти. Мрію, щоб пенсію збільшили, та якби газ дешевший був.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Талаківка 2014 2022 Текст Історії мирних жінки пенсіонери 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) їжа 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій