Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Павло Олександрович Шмігель

«Тут, між консервацією з огірків і помідорів, я і зрозумів, що починається війна»

переглядів: 279

Шмігель Павло, 14 років,

Навчально-виховний комплекс школа І-ІІ ступенів – ліцей «Гарант», м. Лисичанськ

Есе "Не один день"

Літо. Двір. Я, сестра і сусідська дівчина. Весела гра з м'ячем обірвалася у той момент, коли над нами пролітав літак. Він ревів, як навіжений, скидаючи щось дуже велике. Ми кинулись до мами. Вона метушилася, наказала бігти до сусідського погребу. Тут, між консервацією з огірків і помідорів, я і зрозумів, що починається війна. 

Ця мить перевернула усе з ніг на голову. Коли нагорі затихло, ми поспіхом почали збирати речі. Брали усе, що бачили. Виїзд.

Перша наша зупинка – Сватове. Нас приютили в монастирі, де ми пробули чотири дні. Наступна зупинка – військове наметове містечко для біженців. Тут я побачив, як падають снаряди на моє місто.

За тиждень ми поїхали на поїзді до Києва. Це було моє перше знайомство із залізницею. На жаль, у Києві нам довелося  позбутися більшості  речей, щоб не заважали їхати далі (залишили навіть візочок малого).

Новий прихисток – село. Ми жили там у жінки, яка виявилась небайдужою до нашого горя. Вона запросила пожити в неї деякий час. За два тижні  зателефонувала бабуся і сказала, що Лисичанськ визволено. Назавжди запам'ятаю ім'я генерал-майора, що загинув під час антитерористичної операції, – Олександр Радієвський.

Щоб повернутися додому, мама продала цінні речі. Вистачило на квитки до Харкова. Сталось так, що ми зійшли на "Лозовій", а потяг поїхав далі, висадивши людей у Ямполі під самісінькі снаряди. Ми йшли пішки, спали на автовокзалі, але, нарешті, прибули додому.

На рідній вулиці жодної душі… Коли ми зайшли у двір, сльози текли самі по собі. Я ніколи в житті так не сумував за своєю домівкою та бабусею, яка здавалася ще сивішою, ніж була раніше.

Переконаний, що в житті все відбувається не просто так. Ця історія допомогла зрозуміти, що я дуже люблю свій рідний край. Обіцяю робити все, що буде в моїх силах, щоб захистити або покращити його. Для мене мир – це можливість вільно жити на рідній землі разом із своїми близькими.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Лисичанськ 2014 Текст Історії мирних діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій