Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ядвіга Францівна Гриньова

«Тривога весь час ніби за плечі тримає»

переглядів: 241

Я зараз живу на дачі в лісі. Була сім’я дуже хороша, але стаж вдовою вже 38 лет, дочку похоронила 11 років тому. Син трагічно помер, ось 23 ноября буде 4 роки. Я залишилась одна. Була робота, забота про сім’ю, хозяйство домашнє, так і жила. І существую зараз.

Я не можу сказати шо я пам’ятаю перший день війни, але чули й бачили що стріляють, бахкають, бухкають кругом. Все дуже змінилося в хужу сторону. Ціле літо і свєту не було, і як ми мучились, як ми ховались… І в погрібі сиділа, і в каналізаційній трубі сиділа, і кругом, потому шо стріляли. Хорошого мало було. Частічно пострадав мій дом. На чердаку повилітали всі окна. На городі осколки знаходила коли полола чи копала. А так ніде розрушень не було, просто взривной волной вікна вибило. Одне побилося зовсім, а друге як то ціле упало. Я попросила людей і їх назад поставили.

Ми живемо на дачі, у мене вода своя бо колонка во дворі. Іще до войни ми провели газ, зараз хоть трошки тепліше, бо вода дома. Щас люди тут порозбігалися, нас тут декілька старих лишилося. Зайці бігають, ворони крякають. В магазин не хожу, нікуди не хожу, потому шо дуже в мене болять ноги. Грабити у мене нічого, я бідна людина. Так шо убивать мене ніхто за фінанси якісь чи якесь добро не буде.

А тривога всьо врем’я якась, за плечі наче тримає, потому шо одна. Одна в лісу считай, а я людина дуже обществена була. Я всьо врем’я робила з людьми, і сім’ я була, діти, внуки, і всьо було. Тепер нема нічого. Одна женщина ходе до мене. Там хлєбушка принесе, в магазин сходе. Синова сім’я у мене в Слав’янске, там дві внучки живуть, син в Росії. У мене невісточка дуже хороша дитина, весь час каже шоб приїзжайти. Але я вже якось домучаюсь тут до кінця та і все.

Сосєдка получить мою пенсію, принесе, а я розитую шо можу собі позволить. М'ясо я собі позволить не могу, хіба може молочка чи крилишек колись чи спинок. Я всьо хотіла б забуть. Хочеться шоб ввернулося назад як я бігала на роботу. Тоді ходила й нічого не боялася. А зараз тут глухомань. Одні зайці бігають по городі, фазани літають, ворони, оце так я живу. В мене ноги зараз недужі, я нікуди не хожу, всьо врем’я з палочкой. Я ж нікуди без палочки не вихожу. Я б дуже хотіла, шоб оце все прекратилося і шоб вернули нам мир.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Валуйське 2014 2021 Текст Історії мирних жінки пенсіонери 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло літні люди (60+) перший день війни їжа розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій