Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна і син Андрій Смірнови

«Те, що всі живі, – диво»

переглядів: 1039

Смірнова Тетяна, 36 років:

18 грудня ми з Андрієм пішли на концерт, приїжджав Харківський театр. І для нас, звичайно, це був подарунок долі, ми не могли це пропустити. Я забрала його з малювання, і ми пішли, а тато і дочка Інна з малюком були вдома. Благо, що вони виявилися подалі від епіцентру вибуху, коли прилетів «Град».

Син Андрій, 9 років:

Коли ми були в клубі з мамою, найстрашніше було за малих, ми хвилювалися. Коли вистрілили, воно могло ж всюди потрапити.

Татьяна и сын Андрей Смирновы

Тетяна:

Близько п’ятої години вечора прилетів «Град» просто в кут нашого будинку. Зруйнувало стіну, два вікна вилетіло, вирвало двері вхідні повністю. Машину зачепило хвилею, гараж, увесь шифер посипався. Собака був за гаражем прив’язаний, але він відчепився того ранку й бігав. Відчував, може... Його вбило чи то осколком, чи то чимось...

Добре, що «Град» зайшов під будинок саме під фундамент. Що він вибухнув там, а не вище. Тому що якби він був вище, він пішов би далі. Чоловік сидів у тій спальні... Тоді вже інші були б наслідки.

Чоловік був у спальні, сусідній із залом. Маленька стінка його захистила, врятувала. Тому що міжкімнатні двері та шпали були вирвані і все це летіло туди, у спальню. А діти були в далекій спальні, дивилися мультики. Далеко були від вибуху.

За день до цього, у неділю, ми сиділи ввечері, грали в доміно на цьому дивані. Так що, якби на день раніше прилетів «Град», то ми б уже не розмовляли з вами.

Татьяна и сын Андрей Смирновы

Син Андрій:

Тато вибіг і сказав бігти в льох. Інна з малим нам сказали, що тато їх укрив килимом. Коли влучило, там усе було в уламках.

Було раніше два крісла, зараз одне. І життя змінилося в усіх. Тепер страшно щодня. Коли починають стріляти, ми зразу в льох біжимо. Стріляють, і може в людей влучають, стріляють, руйнують будинки, селища.

Татьяна и сын Андрей Смирновы

Тетяна:

У залі ми тільки-тільки закінчили ремонт, поклали новий лінолеум, обшивали стіни. Перед цим крили дах. Нові меблі тільки купили... Одне крісло повністю розірвало в ганчірки, нічого від нього не знайшли. А диван – бильця в нього відірвало.

За місяць до цього ми день народження дитині відзначали молодшій, два роки було. А тепер це нежитлове приміщення. Тут дуже холодно й дуже незатишно. Навіть спочатку страшно сюди заходити було. Відчуття небезпеки – не хотілося, і зараз не дуже хочеться.

Дітям місця мало, тому що ми зараз живемо у двох кімнатах, одна прохідна. Там і телевізор, і комп’ютер, купа речей, іграшок... Усе у двох кімнатах тепер. Ми сім років сюди вкладали-вкладали, а тепер усе спочатку, усе з нуля.

Зараз нам дуже важлива допомога Ріната Леонідовича, тому що ми опинилися в скрутному матеріальному становищі. Треба буде відновлювати будинок, треба буде гроші всі збирати на ремонт, на відновлення. Дуже багато втрачено.

Татьяна и сын Андрей Смирновы

Син Андрій:

Мрію, щоб закінчилася війна і був мир, тому що вже не хочеться, щоб стріляли. А можуть ще влучити в наше селище, можуть люди постраждати.

Тетяна:

Те, що всі живі, – чудо. Однозначно. Просто до цього ми зробили ремонт. Я завжди думала, що може влучити в будинок, що може трапитися щось. Усі ми ходимо по лезу ножа. І в мене на шальках терезів або життя, або зал, у якому зробили ремонт, і будинок, який ми дуже любимо всі. І тут, коли пожертвував зал собою, шкода, що його не стало. Але щастя, що діти живі-здорові.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новолуганське 2014 2018 Відео Історії мирних зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій