Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юлія Сухань

«Таке дивне почуття цей страх»

переглядів: 1161

«Мої думки вголос»

Страх… Таке дивне почуття цей страх. Таке начебто маленьке слово, а який жах іноді може в собі нести. У кожного він свій. У когось цих страхів дуже багато, а в когось їх узагалі немає.

Звідки страх береться? Напевно, від сильного переляку. Щось раптово налякало – і залишився перед цією подією страх.

Що робити? Я думаю, потрібно намагатися його подолати. Згадати ситуацію, коли це виникло, програти, прожити його заново. Можна намалювати цей страх на папері, а потім його знищити. Але зі страхом точно не треба жити, інакше він з маленького перетвориться на величезний.

Я найбільше боюся комах, втрати близьких і війни.

Не те щоб я боюся комах, вони просто мені неприємні. А ось втрачати рідних людей або улюблених тварин – це дуже страшно. Я просто не уявляю своє життя без близьких мені людей, навіть без моєї кішки.

Війна – це взагалі, мені здається, найжахливіше. Війна розбиває сім'ї, ламає життя, залишає шрами на серцях мільйонів людей.

Коли прийшла війна, усі діти, навіть найменші, стали дорослими й самостійними. Діти відразу почали розуміти всю складність обставин, у які вони потрапили. Діти почали допомагати дорослим. У них залишилося зовсім мало часу на дитинство.

Сни дітей наповнилися страхами та жахами. Зараз, коли я вже порівняно доросла, мені дуже подобається іноді впадати в дитинство. Просто подуріти з братом, побудувати курінь під столом і просто жити, не замислюватися про проблеми.

Найстрашніша подія, яку я пережила, сталася через війну, і як не дивно, це пов'язано із салютами. Ні, салютів за вікном у нас не було. Мені снився салют, такий великий і гарний… А насправді це вибухали снаряди. Усе небо було червоне, а за вікном було так голосно…

Пам'ятаю, як у школі в нас були підготовки до евакуації в бомбосховище. Тоді нам усім здавалося це дуже кумедним і цікавим, але незабаром зрозуміли, що це жахливо. Ще якось щось вибухнуло – і нас вивели в коридор, потім відпустили додому. Школу тимчасово закрили на дистанційне навчання. Ми тоді так раділи, а потім зрозуміли, що це жахливо.

П'ятий клас мені особливо запам'ятався дуже добре тим, що ми пішли до школи не першого вересня, а першого жовтня. Та й узагалі, було дуже багато пам'ятних подій, які ми вважали дуже класними.

Чим я пишаюся… Багатьма речами пишаюся. Пишаюся тим, що постійно пробую робити щось нове й цікаве. Пишаюся тим, що я не така, як усі, я не намагаюся повторювати за кимось, намагаюся бути самою собою. Найбільше пишаюся тим, що я тут і зараз, що є люди, які мене підтримають і допоможуть у будь-яку мить. Які зрозуміють мене з пів слова і навіть з пів інтонації. Це так важливо, коли тебе розуміють.

І найголовніше – я пишаюся тим, що я жива. Та просто тим, що я живу, що я можу прокидатися щодня й радіти життю. Тішуся з того, що можу сказати: «Як це чудово – почуватися живим у такий день!»

Як же я люблю мріяти! Та й багато людей люблять мріяти. Я люблю уявляти ідеальне життя або те, що хочу отримати. Коли мені страшно або самотньо, я уявляю себе на великій пухнастій хмарі. Там такі гарні кольори, там дуже добре та затишно, а головне – безпечно.

Чого я хочу… Навіть складно сказати. Зазвичай діти просять морозиво, нові іграшки, розваги. Це так і є. Принаймні, у дітей, які не бачили смерть в обличчя. У мене теж колись були подібні бажання.

Але зараз моя головна мрія – щоб закінчилася війна. Щоб усі сім'ї, які війна розкидала, з'єдналися, щоб усі були поруч, у себе вдома.

Насправді в житті є багато речей, про які можна говорити дуже довго. Я написала про головне для мене. Я хочу прожити життя, яке мені дане, недаремно. А з користю якщо не для інших, то хоча б для себе.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій