Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Бабіна

«Своєму трирічному синові я говорила: «Якщо що, ховаємося під ліжко»

переглядів: 836

Катерина народилася й виросла в Маріуполі. Разом із чоловіком вона виховує двох рідних і вісім прийомних діток. До війни вони жили у квартирі 9-поверхового будинку, а в 2018-му сім’я Бабіних створила дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ). Тоді держава виділила їм окремий будинок.

До війни наше життя було спокійним і розміреним. Можна було будувати якісь плани на найближче майбутнє. Зараз ми не можемо собі і цього дозволити.

Війна підкралася до нас поступово. Пам’ятаю, усі кинулися активно знімати гроші з банкоматів. По телевізору стежили за подіями Майдану в Києві.

Початком війни стала, напевно, перша стрілянина в Маріуполі, коли ми вперше почули звук «Граду». Це було дуже страшно!

Це дуже сильно вплинуло на дитину, він став психічно неврівноваженим, боявся й погано засинав. Ми кілька разів відвідали психолога, і після цих занять йому стало набагато легше. Але досі він здригається при сильному шумі.

Своєму трирічному синові я говорила: «Якщо що, ховаємося під ліжко

Вікна нашої квартири, де ми жили до війни, виходили на бік, який найбільше бомбили. Ми все це бачили й завмирали від страху. У підвалах не ховалися, просто вірили та сподівалися, що до нас не долетить.

Єдине, коли стріляли «Гради», я старшому синові (йому було чотири роки) говорила: «Якщо що, ховаємося під ліжко». Іншого варіанту просто не було...

У 2015 році дуже захворіла моя мама, вона була лежачою. Пам’ятаю, як я з двома дітьми й мамою чекали чоловіка з роботи та молилися, щоб він повернувся. Коли були обстріли, я з жахом думала, кого першого хапати: дітей чи маму? Особливо було страшно, коли чоловік працював у нічну зміну.

Боялися, коли по місту почали їздити танки. Нам пощастило, що ми жили на лівому березі, а тим, хто в центрі, було дуже важко. Пам’ятаю, як після «референдуму» [11 травня 2014 року] обстріляли та спалили будівлю МВС у Маріуполі. Це було моторошно дивитися навіть по телевізору. Ми тоді хотіли виїхати в Росію до родичів, бо було дуже страшно. Але оскільки чоловік працював, ми не зважилися все кинути.

Ніколи не забуду мить народження другого сина в грудні 2014 року. Старшому тоді було три роки, і він залишався з батьками. У тому районі найбільше стріляли, тому я за них дуже хвилювалася. Мені хотілося швидше народити й забрати їх подалі від цього жаху. Страшно навіть згадувати.

Потім ще рік у мене були панічні атаки. Здавалося, щось гуркотить, хоча по вулиці просто проїжджала машина. Довелося сходити до лікарів, пройти лікування. Мені дуже пощастило, що в нас прекрасна сім’я, чудовий чоловік, прекрасна мама. Вони мене заспокоювали.

Своєму трирічному синові я говорила: «Якщо що, ховаємося під ліжко

Нам дуже допомогли служби із психологами, коли в сина почалися проблеми, і за це їм величезне спасибі. Напевно, психологічна підтримка всім буде потрібна ще дуже довгий час.

Війна швидко дала зрозуміти, хто твій друг, а хто недруг. Ми стали більше цінувати кожну мить життя, щирих друзів, те спілкування й тепло, яке є. Раніше це здавалося буденним і само собою зрозумілим. Війна показала, що будь-якої миті все може змінитися й потрібно цінувати кожну мить життя.

Навіть зараз я не відчуваю себе в безпеці. Адже досі стоять блокпости, і поки вони будуть, спокою нам не бачити.

Нас із чоловіком рятують діти. Десять хлопців в одному будинку – це завжди шум, постійно якісь події. Відволікаєшся на дітей, поринаєш – і всі жахи війни йдуть на другий план. Тільки це і рятує – діти, їхні голоси, сміх.

Мрію тільки про одне – щоб швидше закінчилася війна й наші діти не знали, що це таке.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2015 Текст Історії мирних жінки діти 2014 2015 психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення сім'ї з двома і більше дітьми діти Обстріли Маріуполя
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій