Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр

«Окупанти воюють з нами не тільки на полі бою - вони намагаються захопити наші голови»

переглядів: 208

Через пережитий у Маріуполі стрес Олександр по-іншому став ставитися до життя: він не втрачає оптимізму і насолоджується кожним днем. 

Взагалі я - з Донецька. В 2015 році приїхав в Маріуполь, проживав на бульварі Шевченка. Коли почалася війна, я був вдома, саме збирався на роботу. Про початок бойових дій дізнався від дружини: їй рано-вранці прийшло повідомлення від друзів. Ну, і понеслося...

Перші кілька днів був сильний стрес: абсолютно не хотілось їсти, нічого не хотілося робити.

Приблизно через три дні прийшло розуміння, що потрібно брати себе в руки – заправити автівку, купити продукти, воду, якусь газову горілку, батарейки тощо. 

Щоправда, на той час у нас в гостях були батьки і, за старою традицією, вони накупили трохи консервів - тож були запаси. А ще консервації привезли, сало, так що ми початок війни пережили нормально. Всі три тижні, які ми знаходились в Маріуполі, нам всього вистачало.

У нас був запас мінеральної води «Моршинська». Я завжди її купував багато, тож пили ми цю воду, а для господарських потреб брали в криничках. Коли було більш-менш безпечно, то я брав декілька баклажок і йшов туди. Там, звісно, була величезна черга, але ми так вирішували проблему з водою. А коли там поруч упала ракета, ми перестали туди ходити.

Найбільше мене шокував пережитий стрес. Він одразу змінив моє сприйняття світу, все почало розумітися по-іншому.

В наш будинок одного дня прилетів снаряд: квартира належала сусідському хлопцю, але він десь поїхав. Втім, там був його батько та його дівчина - і саме туди влучив снаряд. Коли ми з сусідом з іншої квартири вибігли в загальний коридор, то побачили,  що квартири просто немає.

Ми поїхали з міста 15 березня чотирма машинами з нашого будинку. Це був другий день, коли була можливість виїхати з Маріуполя. Багато речей з собою не взяли, але взяли трьох котів.

В дорозі було дуже складно психологічно, бо їдеш і нічого не розумієш.

У Мангуші ми почали зустрічати цих збройних негідників. Звісно, були великі черги. Після Мангушу ми поїхали до Бердянська, а наступного дня – в Запоріжжя. Уже через ніч я ночував у друга в Запоріжжі.

Зараз ми з усією нашою родиною живемо в одному місті, в Києві. У брата все добре з грошима, він допомагає батькам орендувати квартиру. 

Я працюю віддалено. Зараз, звісно, дохід не такий, як до війни, але мені вистачає на оренду квартири, на продукти. Втім, я не знаю, чи зможу повернутися на той обсяг роботи, який був. Поки йде війна, нічого змінювати не думав. Поки що все - у стані невагомості.

Не думаю, що є людина, яка не вгадує, а може ґрунтовно відповісти на запитання, коли закінчиться війна. Але мені здається, що це надовго - це все дуже серйозно. Навіть, якщо та сторона зараз зазнає поразки на полі бою. На жаль, вона веде боротьбу за голови - і нам буде дуже важко достукатися до тих голів, які вони вже «промили».

Нині у мене вже все чудово: біля мене всі мої рідні, я перейшов на українську мову і кайфую від цього. Буду звикати до сьогоднішньої реальності і продовжувати жити, не втрачаючи ні бойового духу, ні приємного позитиву.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери 2015 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло робота літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя 2022 окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій