Державна служба якості освіти України та управління Державної служби якості освіти у Київській області діляться історіями вчителів закладів освіти, які в непростих обставинах надихають дітей продовжувати навчання.

Наталія Бардакова

Директор Славутицького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №1 Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області.

Створення безпечного освітнього середовища було одним з найважливіших завдань

«Якісна освіта в умовах воєнного стану… Як її забезпечити? Мабуть, це головне питання, яке сьогодні виникає в усіх, хто дотичний до освітнього процесу.

Сучасна школа – це місце, де і діти, і педагоги почувають себе комфортно і безпечно як фізично, так психологічно. Бо тільки в такій атмосфері педагоги зможуть повноцінно реалізовувати свій потенціал, а учні розвивати здібності і таланти. А тому, зважаючи на реалії сьогодення, важливою складовою якісної освіти є безпечне освітнє середовище.

Цьогоріч створення безпечного освітнього середовища в закладі для мене, як для керівника, було одним з найважливіших завдань і включало вирішення цілого комплексу проблемних питань, таких як: облаштування укриття, вибір найбільш оптимальної і безпечної форми організації навчання для різних категорій дітей, створення гнучких алгоритмів дій у разі зміни безпекової ситуації в місті, психологічна підтримка учасників освітнього процесу, забезпечення дієвої комунікації.

Якість освіти в умовах воєнного стану ми обговорювали з колегами під час педагогічної ради «Учитель і дитина в умовах війни», що відбулася в закладі 03 листопада.

Ще один надзвичайно важливий, на мій погляд, аспект для розбудови якісної освіти у закладі – формування системи взаємодії усіх учасників освітнього процесу на ціннісній основі. Діяльність закладу, заснована на цінностях, є ефективним шляхом виховання активних, відповідальних, миролюбних, мужніх, чесних, співчутливих і дбайливих громадян. На основі 10 цінностей, визначених учнями, педагогами, батьками, ми сформулювали спільні правила взаємодії у закладі.

Безумовно, якість освіти включає і інші напрями, що є складовою внутрішньої системи якості освіти у закладі. І попри складнощі і постійні зміни в організації освітнього процесу, наразі здійснюємо самооцінювання за напрямом «Система оцінювання здобувачів освіти», з метою отримання об’єктивної інформації про процеси оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти та визначення зон росту з даного напряму.

Враховуючи мінливі умови сьогодення, і педагоги, і батьки, і управлінці освітніх структур різних рівнів – ми всі маємо діяти злагоджено, з розумінням ставитися один до одного, гнучко реагувати на виклики задля створення рівних умов для доступу дітей до якісної освіти».