Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Лаврова

«Серед дня обстріляли Маріуполь, загинуло більше ста людей»

переглядів: 818

Мешканка приморського міста розповідає, як втратила можливості для заробітку, як шукала щастя у Борисполі і повернулася до рідного Маріуполя з купою очікувань та новим досвідом вимушеного переселенця.

Війна – це трагедія для усіх людей, для моїх близьких. Це конфлікт, негативні емоції, негативні переживання.

До мене у 2014-му приїхали з Луганської області близькі родичі. Вони рятувалися від стрілянини, що почалася, а у нас, в Маріуполі було відносно спокійно. Вони поїхали з Луганської області, з Антрацита. Спочатку думали, що влітку будуть відпочивати, і відпочивали, здається, два-три місяці у Юр’ївці, Мєлєкіному, потім до нас вже приїхали, коли в них кошти завершилися. Потім вони побули і всю осінь у нас. Зрозуміли, що нічого не змінюється на краще, тільки погіршується. А додому повертатися треба. Тоді і в Маріуполі почали стріляти, були вибухи. Вони повернулися додому.

Звичайно, ми чули вибухи, але я живу у такому районі, де не так чутно. Лівий берег – Східний мікрорайон – там гучніше. Хоча і у нас в університеті відчувалася війна, вибухи.

У січні 2015-го обстріляли Східний мікрорайон, коли було багато загиблих людей. І зараз у нас на кладовищі виділено місце, де поховані цілі родини: батьки, їхні діти, навіть малюки. Серед дня обстріляли Маріуполь, загинуло більше ста людей. І вшановується їхня пам'ять, вони начебто з нами і сьогодні.

Наш університет тоді закрили тимчасово, бо навіть в центрі міста, де поблизу підземний перехід, вікна тряслися і дзвеніли. Звичайно, було жахливо, страшно. Не зрозуміло, що далі буде. Таке відчуття, що втратилася земля під ногами.

Знаю, у декого були втрачені можливості для заробітку. У мене чоловік втратив свій бізнес через воєнні події. І це також економічні труднощі викликало. Тому ми тимчасово виїхали з Маріуполя у більш безпечний регіон, до міста Борисполя. Чотири роки там жили, я працювала в Києві. І тільки три роки тому ми повернулися до Маріуполя, бо начебто стало трохи тихіше.

Чоловік втратив роботу в Маріуполі і намагався налагодити свій бізнес вже в інших регіонах України, в Києві. У мене брат загинув у військових діях. Зараз його сім’я вважається сім’єю загиблого воїна. Я тоді вагітною була, у мене син народився три рочки тому. Від мене спочатку приховували, що брат загинув. Я дізналася вже потім…

Звичайно, перший рік у нас як у переселенців був дуже важкий, хоча там начебто добрі люди. Нам дали квартиру, з цього приводу все було добре. Але психологічно перебування в іншому регіоні, нові люди, нові знайомства, нові контакти треба було зав’язувати, шукати роботу. Я тоді ходила по університетах, шукала роботу, по школах. Я психологічно відчувала потребу у допомозі і мені, і моїй дитині. Саме тому мені порадили у Борисполі психосоціальну адаптацію переселенців. Потім ми згуртувалися з іншими переселенцями, які також в результаті війни втратили житло, близьких. Ми разом намагалися справитися з цими проблемами і далі вже підтримували одне одного.

 Потім я з радістю повернулась до Маріуполя, до своєї роботи. Мені подобається жити в своєму будинку, де ми чотири роки не жили, подобається повернутися до своїх сусідів і друзів, знайомих, які залишалися в Маріуполі. Наразі особисто я відчуваю себе у безпеці. У нас немає зараз вибухів, стрілянини. Я не відчуваю наочно обставин війни.

Звичайно, для мене було багато переоцінок. Я вже думала, а чи треба було їхати з Маріуполя, чи не треба? Бо були ж мої колеги, які теж звільнилися з роботи і поїхали хто на Західну Україну, південь, Центральну Україну, це було безпечніше. А були колеги, які тут залишилися, але були «на низькому старті». Казали, що будемо тікати всі разом. Я думала, чи треба було тимчасово їхати або назавжди, чи треба було залишатися і продовжувати свою роботу. Я хочу сказати: добре, що поїхала, бо я познайомилася з багатьма людьми. І для мене це стало великим надбанням.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2015 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 переїзд втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення Обстріли Маріуполя
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій