Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Логвінова

«Сусідка запитала: «Ти віриш, що справді повернешся?»

переглядів: 787

Через війну Ольга Логвінова втратила чоловіка, залишила будинок у Донецьку й сімейні реліквії. Залишала місто, що воює, на останньому поїзді. Наступного дня вокзал припинив працювати, здається, назавжди.

Наразі війна для мене – це абсолютно нове життя, не завжди щасливе, на жаль, але це якийсь новий етап у моєму житті.

Першою миттю, коли я відчула внутрішню тривогу, був листопад 2013 року. У новинах показували, що в Києві почалися заворушення на Майдані Незалежності. Я в сфері послуг працюю з 2008 року, і ми не могли зв’язатися з нашими постачальниками в Києві, у яких були офіси на Майдані. Вони говорили: ми не працюємо, в нас небезпечно, ми поки не відвантажуємо ніякі замовлення, нічого не можемо відправити до Донецька. У мене якась внутрішня тривога була, але потім це пройшло. Вірніше, мить паузи виникла.

День війни конкретно – 26 травня 2014 року, коли я їхала до свого стоматолога в районі залізничного вокзалу. Почалися авіаудари, був захоплений аеропорт. Коли я їхала на прийом до лікаря, нас відпустили раніше з роботи, тому що були повідомлення про те, що ведуться воєнні дії. Дітей теж у цей день відпустили зі школи раніше. Мені потрібна була екстрена допомога, і я не могла перенести візит до лікаря. Чітко пам’ятаю, що ми, пасажири, дуже боялися.

Я залишила місто в останній день роботи залізничного вокзалу – 28 чи 29 липня. Нас пускали кілька разів у цокольне приміщення через ризик прильотів снарядів. Відправлення поїзда затримували, по-моєму, на годину сорок через постійні евакуації, про які повідомляли по радіо. У серпні я поїхала додому за речами, і коли їхала на автобусі, теж були обстріли. Ми зі страхом сіли в маршрутку, поїхали, потім вона зупинилася, і нас попросили спуститися в траншеї.

Коли я із сусідами прощалася та відносила їм продукти з морозильної камери, то говорила, що через місяць приїду. Сусідка запитала: «Ти віриш, що справді повернешся?» Вона мала рацію: я так і не повернулася.

Коли я їхала в останній день на роботу, то в маршрутці побачила поруч із собою сидячого автоматника. Я зрозуміла, що це не зовсім моє місто. У принципі, мені мама, яка живе в Харкові, постійно говорила: «Досить там сидіти, виїжджай!» Цей автоматник став спусковим гачком.

Коли ми з чоловіком виїжджали з Донецька, ми були повноцінною сім’єю. Зараз через усе, що відбулося, мого чоловіка півтора року вже немає серед живих. Він мріяв повернутися в Донецьк, а я – вже ні. У минуле повернутися неможливо. По-друге, сім років намагатися вижити, довести, налагодити нові зв’язки, домогтися успіху й повернутися назад – це вже був би крок назад.

Але як і в будь-якого донеччанина, перші два-три роки в мене в сумочці лежали ключі від будинку... Хоча коли ми залишали місто, брали із собою тільки найнеобхідніше. У мене вийшло взяти тільки документи, ноутбук і кота Персика.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій