Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Василівна Вороніна

«Снаряди літали сюди-туди, небо було ніби з вогненних стріл»

переглядів: 613

Я живу сама, чоловік помер у травні 2014 року, напередодні воєнних дій, ми його ховали 16 травня.

Мені все було видно, бо вікна виходять на вулицю Артема. Це було страшно. Снаряди літали сюди-туди, небо було ніби з вогненних стріл.

У той час був страх, але цікавості все ж таки більше. Я стояла в лоджії і дивилася, а довкола все гуркотіло. То був жах. Моя сестра живе в Торецьку, там також були великі обстріли. Коли 2016 року у них стало спокійніше, я переїхала до неї.

Війна перевернула все нагору ногами. З її початку минуло сім років, мені було тоді ще 65 років. Здавалося б, гарний вік, активність. Я відвідувала басейн, і аеробіку, а коли почалася війна, все припинилося. Ми опинилися у замкнутому колі, але якось витримали. Хотілося б забути про все, що пов'язано з війною.

Ми ховали чоловіка, і спочатку навіть не зрозуміли, що за гомін чувся в небі. Ховали на Мушкетівському цвинтарі, він знаходиться трохи осторонь, тому не було відчуття, що поряд відбувається щось погане. Ми замовили поминки у їдальні на Університетській. І раптом вимкнулося світло, забігла перелякана завідувачка і каже: «Йде обстріл Донецька, що можна – забирайте та йдіть».

Були родичі з Дзержинська [Торецька] та Авдіївки. Куди йти? Ми пішли до нас, на дев'ятий поверх, і вони як побачили, що все літає туди-сюди… І згадувати не хочеться.

Ми регулярно отримували допомогу від Фонду Ріната Ахметова. Вона грала дуже велику роль. Я навіть писала подяку Рінату Ахметову. Коли мешкала у сестри, там теж була допомога. У магазині на певну суму можна було взяти щось. Ми з сестрою на двох брали мішок цукру і борошно, можна було пекти і млинці, і оладки.

Мрію про мир. Просто хочеться плакати...

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2016 2021 Текст Історії мирних жінки пенсіонери переїзд обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій